Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Professzor Úr!

Tegnap éjjel számtalan Kérdezz-felelek válasz elolvasása után már legszívesebben írtam volna, de végül is a Libidó és ... című 2013-as cikk után döntöttem el, hogy írok Önnek.

Soha nem tartoztam a "forróvérű" hölgyek közé, talán valahol irigyeltem is az ilyen nőket. Első házasságomban az 1993-ban bekövetkezett szülésem után jött az első krízis: nem kívántam a férjemet és sok-sok huzavona után végül 2003-ban elváltunk. Jelenlegi páromat rá egy évre ismertem meg, minden rendben volt a libidómat illetően, 2005-ben megszületett a kisfiunk és hála Istennek utána sem jelentkezett semmilyen visszaesés. Végül a fogamzásgátlást a nőgyógyász javaslatára Mirena hormontartalmú spirállal oldottuk meg, kétszer 5 évig voltak fent. Lassan-lassan - talán ahogy a kezdeti szerelem elmúlt, nem tudom - elmúlt a nagy szexuális érdeklődésem, de a heti 1, ritkán 2 együttlétet tartottuk.

2015. szeptemberében a Mirena-t Levosert 20 mikrogramm/24 óra spirálra cserélte a nőgyógyász rimánkodásom ellenére, kedvezőbb térítéssel magyarázta a cserét. Még abban a hónapban iszonyú gyomor-bél görcseim jelentkeztek, ami januárban gasztroenterológushoz is elzavart, aki a negatív hasi ultrahang után a gyomortükrözést helyezte kilátásba. Húztam a vizsgálatot, hátha csak a sok temetés így csapódik le gondoltam. Ahogy teltek a hónapok észrevettem, hogy mindez döbbenetes székrekedéssel is társul (alapból hízékony vagyok, a 168 cm-hez 71 kg). Nem fogyaszthatok kakaót, csokit mert nagy szenvedést okoz. Kamilla teát stb. ittam, és ha fontosabb megjelenésem volt, hogy megelőzzem a görcsöket, Duspatalint vettem be, ami hatékony volt.

De a legfőbb probléma az a libidóm hihetetlen mértékű csökkenése volt (a kezdetben hatékony trükkök: szép fehérnemű - erotikus film - alkoholos ital sem hatnak már). Az erogén zóna számomra csak az újságokban létezik, nekem olyan nincs is :-) . Félretéve a viccet, mindent beszedtem amit természetgyógyász javasolt, a Maca portól elkezdve a klimaxos nőknek ajánlott készítményekig, még titokban a netről is rendeltem vágyfokozó tablettákat, de ezek csak jó esetben helyi vérbőséget okoznak, vágyat viszont nem fokoznak. A nőgyógyász azt javasolta, hogy "-Fogyjon le!". Amikor nyáron kevesebb kg vagyok, az is csak max. az ember közérzetét javítja, előbb ledobja a ruhát, de a libidón nem változtat.

Önnek teljesen igaza van: ez TABU téma! Max. hőhullámokról hall az ember, de semmi másról.

Feledékeny vagyok: voltam neurológusnál, aki Alzheimer-tesztet csináltatott velem :-) : minden rendben van.

2016. novemberi laborban minden normális (koleszterin, triglicerid emelkedett csak), a TSH: 1,230 mIU/L, itt a labor szerint ez is normális (0,400-4,00).

Végső kétségbeesésemben kértem időpontot a nőgyógyászomtól, az időpontot adó asszisztens szerint tesztoszteron szintet kéne nézni. Tegnap este a nőgyógyász levette a spirált, noha én aggódtam, hogy most mi lesz a fogamzásgátlással... Azt kérdezte: "-Mit szeretne, hogy adjunk valamit a spirál mellé még? Mikor az a cél, hogy inkább ne adjunk. Szakállat akar?" Mondta, hogy 3 hónapot várjunk, visszatér-e a menstruációm és nagy nehezen kisírtam egy labor beutalót hormonokra, amiért ezen a héten megyek (azt mondta, hogy az esetleges menstruáció előtti 5-7 napon végeztessem el a vérvételt. Este mindent elmeséltem a páromnak, aki azt mondta, hogy ne várjuk meg a 3 hónapot, hanem mellette keressek akkor endokrinológust.

Kérdésem: tudna-e nekem segíteni? Mit javasol további teendőnek?

Nem akarok abba belenyugodni, hogy nálam idősebb és vagy 20 kg-val nehezebb asszonyok a férjüket hajkurásszák a szex miatt, és a páromat sem szeretném elveszteni, illetve ennyi nehéz év után én is szeretnék egy kicsit boldogabb lenni! Reménykedve várom válaszát: mocsokmalac
Kedves Betegünk!Bár a panaszai pajzsmirigy alulműködés mellett szólnak, az Ön által küldött labor leletek ezt nem támasztják alá. Javasolnám a labor vizsgálat megismétlését. Ennek érdekében forduljon egy endokrinológushoz, és vele egyeztessen!Üdvözlettel és jobbulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA