Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!Nyár végén egy véletlen folytán kiderült, hogy alacsony az ACTH szintem, 0,22 pmol/L ( Ref: 1,6-13,9) Kontroll leletem is megerősítette az első mérést, és további 2 hormonnál mutat alacsony szintet. Ezek: Re.Cortisol: 0,8 ug/dl (Ref: 3,7-19,4), ACTH: 4,5 pg/mL (Ref: 4,7-48,8), DHEA-szulf: 31,3 ug/dl (Ref: 46,7-247,6). Tüneteim nincsennek, legalábbis amit olvastam, hogy fáradékonyság jellemző ilyen értékeknél, ez nálam egyáltalán nem jellemző ( pl. a hétvégén kertet ástam ). Milyen okok vezethettek ezekhez az értékekhez, és mik lehetnek a következmények? Nagyon köszönöm a választ. Ilosvai Karolin
Kedves Karolin!

Az ACTH egy agyalapi hormon, melynek hatása az, hogy a mellékvese

cortisolt termeljen. Jó jel, hogy tünetmentes. Az ACTH nagyon érzékeny

hormon, a mintavétel során azonnal olvadó jégbe kell állítani,

különben kórosan alacsony szinteket mérünk-lehet, hogy alacsony ACTH

szinteket rossz mintavétellel lehet magyarázni.

A cortisol és DHEA szulf. alacsony szintje további kivizsgálást

igényel- ehhez azonban kórházi befekvés szükséges, mert a cortisolt

reggel és este 11 óra körül is meg kell mérni, továbbá a

mellékvesékről ultrahang ( hasi ultrahang) is készüljön. Sokan

foglalkoznak a fenti problémával a SOTE II. Belgyógyászati Klinikán

is- esetleg szóbajön az ottani endokrin szakambulancia felkeresése is.

Tisztelettel

Koppány Viktória

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA