Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

4 éve hypothyreosist diagnosztizáltak nálam, azóta L-thyroxint szedek, jelenleg 75 ug-ot. 20 éves vagyok, 49 kg és hízást sosem tapasztaltam. Legutóbbi véreredményekben a következő értékek szerepelnek: (2016.02.26.)

TSH 4,24 mIU/L * 0,4 - 4,0
Szabad T4 12,97 pmol/L 7,75 - 15,21

Emellett vashiányos is vagyok, amit napi 2 Neo-Ferro-Folgammával kezelek, így végre sikerült a ref. tartományon belülre feltornáznom az értéket.
Vas 11,7 umol/L 10,7 -32,2
Transzferrin 2,2 g/L 1,7 - 3,4
Transzferrin telítettség, teljes vaskötő kapacitás és ferritin szint is a normál tartományban található.

A hypothyrosisból adódóan 3 havi rendszerességgel vannak adataim ezekről az értékekről az elmúlt 4-5 évre visszamenően. Egy előző alkalommal megcsillagozott 2,8 mmol/L - es éhomi plazmaglükóz szint kapcsán leellenőriztem az előző leleteimet, és azt vettem észre, hogy az értékek 10-ből 5-ször 3,9 mmol/L alatt vannak, a másik 5 pedig 3,9 és 4,5 között. (Bár csillagot csak 3,5 mmol alatt adnak, tanulmányaim alapján a hypoglikémia 3,9 alatt megállja a helyét.) Ezt tapasztalom is reggeli szapora szívverés, émelygés kapcsán, de felkelés után szinte rögtön reggelizem, hogy a rosszullétet kivédjem. Ha pedig nem reggelizem, gondolom a glikogén raktárak helyreállítják egy kis időre a vércukrom, míg nem jut a szervezetem glükózhoz, tehát ebből komolyabb gondom még nem származott, mégis gondolkodóba ejtettek az eredmények.

A kérdésem az lenne, hogy annak érdekében, hogy felderíthessük, ezt az éhomi vércukor értéket mi okozza, az alulműködés velejárója vagy esetleg valami más, ajánlja-e hogy bizonyos ideig monitorozzam az éhomi és a napközbeni/lefekvés előtti értékeket vércukorszint mérővel, vagy felesleges tortúra? Én szívesen alávetném magam ennek a kísérletnek, mert jó lenne utána járni, hogy bár megfelelőnek tűnnek a pajzsmirigy hormon értékeim, évek óta nem nagyon tapasztalok kilengéseket, az alulműködés tünetei mégis fennállnak: feledékenység, kimerültség, motiváció hiánya, aluszékonyság és megnövekedett alvásigény (8-9 óra), gyengeség, száraz és viszkető bőr + fejbőr (seborrhea), bradycardia (60), alacsony vérnyomás (90/60).
Tisztában vagyok vele, hogy ezek a vashiány velejárói is, de így egymást erősítve kéz a kézben nem könnyítik meg az életem. Javasol esetleg gyógyszer váltást, vagy a vivőanyagnak csekély a jelentősége ebben az esetben?
Ha vércukor napló vezetését javasolja, mikor és mennyi ideig végezzem el a méréseket? Reggeli előtt, majd reggeli után is? Illetve napközben is hasonlóan mint a diabéteszes betegek?

Válaszát előre is köszönöm, és kérem bocsássa meg a "konspirációmat", ha úgy véli ezek az értékek nem adnak okot az aggodalomra! :)
Tisztelettel: Bettina

Válasz

Kedves Bettina!

Támpontot adna a vércukor szint ellenőrzése. Célszerű a vércukrot felkelés után, éhgyomorra megnézni, illetve étkezés után 2 órával, illetve étkezések előtt és után szintén 2 órával. Amennyivel eltérés mutatkozik a referencia tartományoknál, keressen fel egy diabetológust.

Üdvözlettel:Nagy Anett

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!