Rendetlenkedik a szíve? Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja!

Rendetlenkedik a szíve? Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja!

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2018.04.13 Módosítva: 2018.04.13
Olykor mindenkivel előfordul, hogy kisebb szívproblémákkal küzd- ezek közül a leggyakoribb az extra ütem (extrasystole). Komolyabb problémát az ún. pitvarfibrilláció okoz, mely a felnőttek körében az egyik leggyakoribb szívműködési zavar. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ennek egyik lehetséges okát ismerteti.

Pitvarfibrilláció- ütemhiba a szívben

A pitvarfibrilláció lényegében a szív működésének ütemében bekövetkező változás, melynek során a pitvarok 300-400-szor húzódnak össze percenként. Nagy veszélye, hogy ekkor sokkal könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök, így gyakori, hogy stroke-hoz vagy tüdő embóliához vezet a probléma. A pitvarfibrilláció okozhat tüneteket (légszomj, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés), de lehet tünetmentes is- ebben az esetben orvosi vizsgálat során derül fény az állapotra.

A pitvarremegésre több tényező is hajlamosít, leggyakrabban magasvérnyomás,  cukorbetegség, egyéb szívprobléma, illetve pajzsmirigy túlműködés is vezethet a kialakulásához.

Az egyik fő hajlamosító faktor- pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködése igen sok tünetet okozhat. Leggyakrabban normál étkezés melletti fogyásról, idegességről, alvászavarról, hasmenésről, menstruációs zavarokról és magas pulzusszámról panaszkodik a beteg.

pitvarfibrilláció pajzsmirigy túlműködés miattTanulmányok szerint a pajzsmirigy túlműködés mindemellett megemeli a pitvarfibrilláció rizikóját is. A British Medical Journal című lapban közzétett eredmények szerint a korai stádiumú hyperthyreosisban szenvedő betegeknél a pitvarremegés kockázata 30 százaléknál nagyobb, míg ha nincs pajzsmirigy túlműködés ez csupán 12 százalék.

Éppen ezért hívják fel az orvosok a figyelmet a pajzsmirigyzavar mielőbbi kezelésére, ugyanis - mint látható- nem csak kellemetlen panaszokat okozhat, de megnöveli az életveszélyes állapotok megjelenésének rizikóját is. Az orvosok azt is hangoztatják, hogy ezen betegek rendszeresen vegyenek részt szűréseken, melyek során fény derülhet a tünetmentes pitvarfibrilláció meglétére is, hiszen azt is kezelni szükséges!

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködés meglétére az alacsony TSH, valamint a megemelkedett T3/T4 szint utal. Ekkor az orvos ellenőriztetheti továbbá az ATPO értékét is, melynek magasabb koncentrációja kóros autoimmun folyamatokra utal- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A szakértő hozzátette, hogy ezen kívül szükség van még a szerv ultrahangos és izotópos vizsgálatára is, ugyanis a túlműködést okozhatja strúma, illetve hormontermelő göbök is- ez esetben előfordulhat, hogy jódizotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség! Egyéb esetekben gyógyszeres kezelés is elegendő lehet.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Békési Gábor PhD

  • Szakterületek:
    • egyetemi docens, belgyógyász, endokrinológus
  • Specialitások:
    • pajzsmirigy betegségek 
      • pajzsmirigy túlműködés
      • pajzsmirigy alulműködés
    • terhesség előtt és alatt jelentkező pajzsmirigy problémák
    • ritka endokrin kórképek
    • phaeochromocytoma
    • pajzsmirigy göbök
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Véleményeket dr. Békési Gáborról itt olvashat >>>

     

    Rendelés helye: 1024 Budapest Lövőház utca 1-5. 

    Telefonszám: +36 70 621 2443

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefon)

    Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

    • Csak 1 db negatív PCR teszttel (168 órán belüli)

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Alábbi labor eredményeimmel kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:
TSH 1,348 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,81 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,90 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO 429,7 U/mL * 0,0 - 9,0

Az anti tpo emelkedett szintje régebb óta fennálló panasz , azonban több helyről is azt a választ kaptam, nem kezelhető.
Esetleg Önök ebben tudnak segíteni, valami módot találni arra h lejjebb vigyük az értéket? Gyógyszeres kezelést Önök tudnak erre felírni esetleg?
6 éve próbálkozunk babával, 5 lombik kezelésen vagyunk túl sikertelenül. Endometriózis miatt (4.fokú) jelenleg le van állítva a menstruáció, nem tudom ez befolyásol e bármit.

Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel:
Ildikó

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Pajzsmirigy hormon értékei a normál tartományban vannak. Az anti-TPO emelkedett, de ennek érdemi jelentősége nincs. Nem kell vele foglalkoznia. Nincs kapcsolatban a meddőséggel. Évente ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét! Ha ezek rendben vannak, egészségesnek érezheti magát. Nincs szükség az anti-TPO csökkentésére, és nem is áll rendelkezésre ilyen irányú kezelés. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat