PCOS esetén nem mindegy, mikor eszik

PCOS esetén nem mindegy, mikor eszik

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2014.03.20 Módosítva: 2014.03.20
A PCOS napjainkban már szinte népbetegségben számít, megnehezítve a teherbeesést is. Sajnos ekkor a fogamzás akár több évig is elhúzódhat, azonban a legújabb kutatások szerint ha odafigyel arra, mikor étkezik, jelentősen megnövelheti az esélyeit.

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségben számít, megnehezítve a teherbeesést is. Sajnos ekkor a fogamzás akár több évig is elhúzódhat, azonban a legújabb kutatások szerint ha odafigyel arra, mikor étkezik, jelentősen megnövelheti az esélyeit. A betegség és a termékenység kapcsolatáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A PCOS-sel a legtöbb nő akkor szembesül, amikor a fogamzásgátló letétele után hosszú hónapok után sem következik be a várva várt teherbeesés. Ilyenkor több tényező is megnehezíti teherbeesést, többek között az alacsony progeszteron szint, az inzulinrezisztencia, illetve a tesztoszteron túltermelődése, melyeket megfelelő kezeléssel és életmóddal normalizálni lehet.

Nem mindegy, mikor mennyi kalóriát fogyaszt

Prof. Daniela Jakubowicz, a Wolfson Medical Center munkatársa az egészséges életmódon belül azt is hangsúlyozza, hogy a PCOS-ben szenvedő, normál súlyú nőknek érdemes nagy figyelmet fordítaniuk arra is, hogy pontosan mikor is esznek a nap folyamán, ugyanis ezzel növelhetik a termékenységüket. Hogy pontosan hogyan is kéne nekik beosztaniuk az étkezéseiket? A kutatók szerint a legjobb az lenne, ha a reggeli órákban magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasszanak – beleértve a fehérjéket és a szénhidrátokat is-, míg utána csökkentenék. A professzor szerint ezáltal jelentősen mérséklődhet az inzulinrezisztencia mértéke, ami alacsonyabb tesztoszteron szinthez, és megfelelő peteéréshez vezet.


Hogy bizonyítsák elméletüket, 60 normál BMI-vel rendelkező PCOS-es nőt vizsgáltak, kiknek 1800 kalóriás ételeket adtak 90 napon keresztül. A résztvevőket két részre osztották úgy, hogy az egyik csoport 983 kalóriát fogyasztott reggelire, 645-öt ebédre, majd 190-et vacsorára. A B csoportnak mindezt fordítva tálalták, tehát ők 190 kalóriát ettek reggel, 645-öt ebédre és 983-at vacsorára. 90 nap után mindenkinek megvizsgálták a tesztoszteron, glükóz, az inzulin értékét, valamint a menstruációjukat és az ovulációjukat.


Ahogy az várható volt a BMI-ben egyik csoport sem mutatott változást, viszont azok, akik reggel jól belakmároztak, náluk 56 %-kal csökkent az inzulin érték, míg 50 százalékkal a tesztoszteron, így az ovulációjuk is kielégítő lett.

PCOS leggyakoribb tünetei:

  • fokozott szőrösödés (pl. bajusz, szakáll)
  • túlsúly
  • menstruációs problémák
  • meddőség
  • pattanások


Lehetséges a gyermekvállalás, de nem mindig megy könnyen

„A PCOS terápiája bár hosszú folyamat, azonban életmódváltással (megfelelő étkezés, testmozgás), valamint gyógyszeres úton orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de ehhez szükségesek az egyéni vizsgálati eredmények ismeretei is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be.” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistája.

 

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés Prof. Békési Gábor PhD nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel az Endokrinközpont minden páciens figyelmét.
 

További részletek
Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

A mai napig vizsgálják, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját. Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA