Laktózérzékenyen is fogyasszon tejtermékeket

Laktózérzékenyen is fogyasszon tejtermékeket

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2014.08.21 Módosítva: 2014.08.21
Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök- néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny. Bár elsőre sokan megijednek, hogy abszolút ki kell zárniuk a tejtermékek fogyasztását a táplálkozásukból, valójában ennyire nem szigorú ez a diéta. A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Laktózérzékenyen is fogyasszon tejtermékeket

Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök- néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny. Bár elsőre sokan megijednek, hogy abszolút ki kell zárniuk a tejtermékek fogyasztását a táplálkozásukból, valójában ennyire nem szigorú ez a diéta. A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Tejcukor érzékenység vagy tejfehérje allergia?

A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom! Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje allergiásoknál. Ha tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket!

Bűnös tejcukor

A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukor bontó enzim termelődik - ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (fél deciliter tejben található meg) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.

Hátterében, legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható csökkent laktáz enzim működés antibiotikum kúra, bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a vele született tejcukorérzékenység.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.

Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogén kilégzési teszt, mely során laktóz tartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegezet hidrogén tartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktóz intolerancia).

A laktózérzékenység tünetei:

A tünetek megjelenése általában a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél – 2 órával jelentkezik. Gyakori tünetei közé tarozik:

  • hasmenés
  • puffadás
  • hányinger, hányás
  • hasi görcsök
  • rossz közérzet
  • migrén

Fontos megjegyezni, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások tejjel készült palacsinta tészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát, mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni!- mondja Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa.

Laktózérzékenység kezelése

Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg. 

A legtöbb tejcukor érzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldás jelenthetnek a tejcukormentes termékek, vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes mindig kálciummal dúsított változatot levenni a boltok polcairól.

Fontos: Tejcukormentes kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!

A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40 %-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.

Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint Egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont több fajta, teljesen tejcukormentes készítményeket is lehet találni, így a kenőzsiradékokról sem szükséges lemondani.

Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenés nélkül!

Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel

Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz -mind a töltelékekben, mind a tésztájukban - így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves/szószos porokkal is, sőt, jelentős része a gyógyszereknek hordozó anyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok