Jó étvágya mellett sem gyarapodik a testsúlya? Gondoljon pajzsmirigy túlműködésre!

Jó étvágya mellett sem gyarapodik a testsúlya? Gondoljon pajzsmirigy túlműködésre!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.01

A szerencsések közé tartozik, aki jó étvággyal rendelkezik, és egyáltalán nem hízékony. Az azonban már elgondolkodtató, ha ennek ellenére csökken a testsúlya. Előfordulhat, hogy pajzsmirigy túlműködés áll a probléma hátterében, ezt pedig minél hamarabb ki kell deríteni fizikális- és laborvizsgálattal, illetve szükség lehet ultrahang diagnosztikára. Dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

 

Pajzsmirigy túlműködés, azaz hipertireózis esetén nem csupán a jó étvágy melletti testsúlycsökkenés okozhat problémát, hanem egyebek mellett a hasmenés, hányás, fokozott izzadékonyság, idegesség, illetve csökkenő libidó, nőknél pedig jelentkezhetnek menstruációs zavarok – sorolja az igen hamar jelentkező tüneteket a Budai Endokrinközpont orvosa, aki hangsúlyozza: hipertireózis esetén olyan betegségekre kell gondolnunk, mint a pajzsmirigy gyulladása; a pajzsmirigy immunbetegsége, a Basedow-kór; valamint a túl sok jód bevitele is okozhat problémát.

Ezt figyelik túlműködésnél!

pajzsmirigy, pajzsmirigy túlműködés, fogyás, tünetek, diagnosztika, endokrinközpontA felmerülő pajzsmirigy túlműködés diagnosztikája többlépcsős folyamat:

  • A beteg kikérdezése a tüneteiről.
  • Fizikális vizsgálat (a kidülledt szem árulkodó jel, a pajzsmirigy kitapintása is fontos).
  • Laboratóriumi vérvétel (a TSH-szint meghatározása mellett megnézik a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok szintjét, a vérképből megállapítható a pajzsmirigy-túlműködésre való hajlam, illetve a koleszterinszint is fontos információ).
  • Ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges göbjeire és cisztáira, gyulladására lehet következtetni.

A hipertireózis kezelésének sikeressége

A betegség súlyosságától függően gyógyszeres kezelés, valamint bizonyos esetekben műtéti megoldás javasolható, ennek során eltávolítják a pajzsmirigy egy részét, csökkentve a mirigy hormontermelését.

A terápia hangsúlyos része az életmódváltás megfelelő étrend kialakításával, dietetikus közreműködésével.

  • Amennyiben dohányzik, fontolóra kell venni annak elhagyását.
  • Ha megengedhető, tartson pihenőt, menjen el szabadságra.

Dr. Békési Gábor PhD elmondta azt is, a pajzsmirigy túlműködés kezelésének időszakában nagyon fontos a rendszeres kontroll vizsgálat, ennek során laboratóriumi vérvétel történik. Szembetűnő változás indulhat meg a sikeres kezelés hatására, amennyiben rendeződik a pajzsmirigy működése, elindul a súlygyarapodás. Ebben az időszakban is lényeges a táplálkozástudományi szakember feladata, arra is figyelni kell ugyanis, nehogy az elhízás okozzon problémát.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Évek óta pajzsmirigy betegségben szenvedek, a pajzsmirigyem túlműködik. 2008. óta Metothyrint szedek. Laboreredményeimtől függően változtatták a gyógyszer napi adagját. A 2015. évtől a TSH értékem 0,005 mU/L, az FT4: 28,73 pmol/l és FT3: 20,4 pmol/l. 2016. májusában 670 MBq radiojód kezelést kaptam, melynek következtében az eredményeim nem változtak a TSH és az FT3-4 tekintetében. A pulzusom viszont kb. 120 bpm lett. A magas pulzusszám miatt napi 3x1 Huma-Pronol gyógyszert szedek a mai napig. 2017. áprilisában egy természetgyógyász által javasolt Pajzs kontroll készítményt szedtem kb. 1 hétig. Ezután a TSH értéke 9,11 mU/L-re ugrott fel. Kezelőorvosom javaslatára a készítmény szedését abbahagytam, az ezt követő laborvizsgálat eredménye szerint a TSH értéke ismét 0,005 mU/L-re esett vissza.
Ön szerint a műtét vagy újabb, nagyobb dózisú radiojódos kezelés ajánlott?

Válaszát előre köszönöm!

Üdvözlettel,
Tímea

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy túlműködés gyógyszeres kezelésének eredménytelensége esetén izotóp terápia vagy műtét jön szóba. Előfordul -mint ez Önnél is megtörtént- hogy az első izotóp kezelés nem vezet javuláshoz. Ilyen esetben az izotóp kezelést meg lehet ismételni. A második kezelés gyakorlatilag mindig hatásos. Ha nem, akkor még ott van a műtéti lehetőség is.

Üdvözlettel és javulást kívánva: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK