Inzulinrezisztens? Ezeket érdemes tudnia róla!

Inzulinrezisztens? Ezeket érdemes tudnia róla!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2018.05.07

Statisztikák szerint egyre többen küzdenek manapság az inzulinrezisztenciával, amely nem csak kellemetlen tüneteket és meddőséget okozhat, de kezeletlenül akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája a legfontosabb tudnivalókat ismerteti a betegségről és annak sikeres terápiájáról.

2-es típusú cukorbeteghez vezethet

Az inzulinrezisztenciát gyakran nevezik a cukorbetegség előszobájának, ugyanis az állapot megfelelő kezelés nélkül könnyen diabétes-be fordulhat át. Ennek oka, hogy IR esetén a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel, ám egy idő után a szerv kifárad, és akkor fellép a 2-es típusú cukorbetegség.

Gyakran ez áll a teherbe esési nehézségek és a menstruációs panaszok mögött

IR esetén a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, valamint az LH/FSH arány is felborul, melynek következtében domináns tüsző hiányában nem történik meg normál peteérés és tüszőrepedés. Ezért kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták keletkeznek a petefészekben és kialakul a PCOS. Mivel a hormonzavar miatt a ciklus során problémák adódnak, ezért a menstruációzavar és meddőség is jelezheti az inzulinrezisztencia fennállását.

Férfias jegyeket okozhat

Mivel a tesztoszteron túlsúlyba kerül, ezért a nőknél férfiakra jellemző tünetek is jelentkezhetnek, ami gyakran csorbítja a nők önbizalmát. Ilyen például a hajhullás, a bajusz és a szakáll területén vastagabb, sötétebb és erősebb szőrszálak megjelenése, aknék, a bőr zsírosodása, valamint hasi elhízás. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, érdemes ellenőriztetnie az inzulin szintjét!

Nem csak a nőket érinti

Az IR olykor úgy van beállítva, hogy csak a nőket érinti, ám ugyanúgy kialakulhat a férfiaknál is- igaz, náluk nehezebb észrevenni a tüneteket, mivel pl. a szakáll, bajusz területén lévő szőrszálak megjelenése természetes. Ellenben a kopaszodás, a libidó csökkenése, sörhas, fáradékonyság és a terméketlenség a férfiaknál komoly jelzésértékkel bír.

Menopauza után is kezelni kell

Mivel a legtöbben menstruációs panaszok és meddőség miatt fordulnak orvoshoz, sokan úgy hiszik, hogy a klimax után már nem kell a problémával foglalkozni. Pedig akkor is ugyanolyan veszélyes, sőt, ekkor még jobban megnő a cukorbetegség rizikója, ezért mindenképp kezelni kell, ráadásul a terápia hatására a súlyfeleslegtől is megszabadulhat az illető- mondja dr. Koppány Viktória.

Életmódváltás elengedhetetlen a gyógyuláshoz

Az inzulinrezisztencia kezelésében elsőszámú a megfelelő életmód követése, ami személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent. Táplálkozás tekintetében dietetikus által meghatározott érend követése szükséges, melynek során kiemelt figyelmet kap többek között a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napi elosztása, valamint a fehér liszt és a cukor elhagyása.

 A diéta mellett a rendszeres, közepes intenzitású sportolásnak is nagy szerepe van az IR kezelésében, ami kardió (heti 150perc) és súlyzós edzéseket (heti 2-3 alkalom) is magában foglal. Ez előbbi ugyanis pozitív hatással van az anyagcserére, növeli az inzulin hatékonyságát, nő a glükóz felhasználása a sejtekben, segít a fogyásban, valamint növeli az inzulinérzékenységet. Külön jó oldala, hogy ezen hatások a sportolást követő 24-48 órán keresztül megmaradnak.  Sokan úgy gondolják, hogy a kardió mozgás mellett nincs szükség súlyzós edzésekre, pedig ennek is igen fontos szerepe van. Az izom ugyanis képes közvetlenül felvenni a glükózt, méghozzá inzulin jelenléte nélkül - vagyis minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk.

További híreink>>>

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a merckformin 500 xr tabletta befolyásolja -e az alábbi vérvételek eredményét: Infertilitas panel III, trombofilia panel, faktorXII, Faktor XIII, és PAI, d vitamin szint, anti müller hormon, kortozol, dhea-s. Szedhetem nyugodtan és a vizsgálati eredményeket nem befolyásolja? Köszönettel: Virágh Szabina

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Szedheti nyugodtan!

Koppány Viktória dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, segítőkész és precíz

Igazából mindennel meg voltam elégedve. A Doktornő kedves, segítőkész és precíz volt. Ismét azt kaptam, amit bárkinek kívánok, ha orvoshoz kell mennie. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK