Inozitol inzulinrezisztenciára? Sokat segíthet!

Inozitol inzulinrezisztenciára? Sokat segíthet!

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2018.04.18
Az inzulinrezisztencia (IR) egyre több embert érint napjainkban, melynek hátterében gyakran a helytelen életmód áll. Kezeléséhez így elsősorban életmódterápiára van szükség, melyet olykor gyógyszeres kezelés egészít ki. Ezen kívül bizonyos táplálékkiegészítőket is segítségül lehet hívni- ilyenek pl. az inozitol tartalmú készítmények is. Hogy pontosan mit kell róla tudni, és hogy miként befolyásolja az inzulin szintjét az anyag, azt dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszolja meg.

A multifunkcionális csodaszer-inozitol

Az inozitol a B-vitaminok családjába tartozó anyag, mely számos élettani folyamathoz járul hozzá- elsősorban az anyagcsere folyamatokra hat, részt vesz az ingerületek átadásában, de segít megőrizni a szív-és érrendszer, az idegek, az agyi funkciók, valamint a szem egészségét is. Természetes forrása elsősorban a magvak, gyümölcsök és a zöldségek.

Az inozitolt manapság egyre inkább ajánlják a fogyni vágyó nőknek, mivel tanulmányok szerint fokozza a zsírégetést, valamint nagy segítséget nyújt menstruációs zavarok, pajzsmirigy gyulladás (szelénnel együtt), valamint olyan szénhidrát anyagcsere rendellenességek ellen, mint az inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség, de az összetettebb metabolikus szindróma ellen is hatásosnak bizonyul. Továbbá előszeretettel ajánlják az ovuláció támogatására is.

További betegségek és állapotok, melyek esetén hatékony segítséget nyújt

  • inozitol IR-remagasvérnyomás
  • depresszió, pánikbetegség
  • székrekedés, emésztési problémák
  • magas koleszterinszint
  • meddőség
  • ekcéma
  • alvászavarok

 

Csökkenti az inzulinszintet és javítja a termékenységet

Mint már említettük, az inozitol bizonyítottan javít az inzulinrezisztensek állapotán, mivel egyrészt javítja a sejtek inzulin érzékenységét, továbbá hozzájárul a testsúly csökkenéséhez, ami elengedhetetlen az állapot normalizálása érdekében (amennyiben túlsúlyos az illető).  Érdemes tudni, hogy mindemellett segít helyreállítani az LH/FSH egyensúlyt, valamint csökkenti tesztoszteron és növeli a progeszteron szintjét is. Ez azért is fontos, mert ezek a hormonális eltérések igen gyakran előfordulnak IR esetén, így tovább rontva a teherbeesési esélyeket. Éppen ezért javasolják a családalapítás előtt álló inzulinrezisztenseknek a az inozitol tartalmú étrendkiegészítőket, főleg folsavval kiegészítve.

Mikor elég és mikor nem?

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint az az enyhébb inzulinrezisztencia terápiájában nincs szükség gyógyszerre, elég a személyre szabott diéta, valamint a rendszeres testmozgás, melyet kiegészíthet az inozitol pótlása. Sokaknak már önmagában ezektől nagyban javul az állapotuk, ám ha esetleg nem vezet eredményre, esetleg súlyosabb az inzulinrezisztens állapot, úgy indokolt lehet a gyógyszeres kezelés is.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

11,5 hetes kismama vagyok, lombik után, ikrekkel. 3x3 bromocriptint szedek hyperprolactinaemia miatt, de sajnos most nem tudom, hogy hogyan és mikor kellene leállítani. Sajnos az endokrinológusommal jelenleg összetűzésbe keveredtem így nem tudom kit kérdezhetnék. Muszáj lesz másikat keresnem. Ha tudnának tanácsot adni, nagyon hálás lennék.

Előre köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: Ivánné Éva

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Ivánné Éva, a Bromocriptint a 12-13 hétre hagyjuk el, fokozatosan leépítve, kivéve! ha makroadenoma, vagyis nagymèretű agyalapi mirigy duzzanat, daganat okozza a magas prolaktin szintet.
Biztos, hogy napi 9 Bromocriptint kell szednie?? Mekkora volt az a prolaktin szint? Történt sella MR?
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas szaktudás

Dr. Koppány Viktóriával teljes mértékben meg voltam elégedve, nagyon alapos, a szakmai tudása is óriási!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok