Így fogyassz tejet, ha cukorbeteg vagy!

Így fogyassz tejet, ha cukorbeteg vagy!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.05.24 Módosítva: 2016.05.24
A tej fontos tápanyag a szervezet számára, amelyből ajánlott naponta 0,5 l-t vagy ennek megfelelő tejterméket elfogyasztani. Azonban, mi a helyzet, akkor, ha valaki cukorbeteg. Lehet-e tejet fogyasztani vagy teljesen le kell mondani róla? Mennyit lehet meginni belőle? Mivel lehet helyettesíteni? Ezekre a kérdésekre segít választ adni Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Miből áll a tej?

A tej pontos összetételét és alkotórészeit nagyban befolyásolja, a tejet adó állat fajtája. Minden tej azonban jelentős arányban vízből áll, amely ásványi anyagokat, tejcukrot, vitaminokat tartalmaz. Továbbá zsírsavakból, zsírban oldódó vitaminokból, tejfehérjéből épül fel. A tej tartalmaz szénhidrátot tejcukor (laktóz) formájában, amely egy egyszerű cukor, így gyorsan szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet.

 

Lehet-e tejet fogyasztani cukorbetegeknek?

„A tejfogyasztás nem tiltott a cukorbetegségben. Viszont szénhidráttartalmával számolni kell, amely 5 g/ 100 ml-t jelent. Arra érdemes figyelni, hogy mikor és mivel fogyasztják együtt a tejet.”

 

A dietetikus javaslatai a tejfogyasztáshoz:

  • Az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelően a cukorbetegeknek is szükségük van naponta 0,5 l tejre vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermékre.
  • A reggeli órákban kerülendő, inkább tízóraira, uzsonna mellé javasolt inni.
  • A tej gyorsan felszívódó szénhidrát, így enni kell mellé rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátot.
  • Egyszerre ne fogyasszanak 1-2 dl-nél többet.
  • Ha nagyon nem tud valaki lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor tejszínnel készítse el, így a zsírtartalma miatt lassabban fog felszívódni.
  • Fontos forrása a kálciumnak, amelyre mindenkinek szüksége van. 1 dl tejnek megfelelő mennyiségű kálciumot tartalmaz pl. 150 g tehéntúró,  kb. 20 g sajt, de ezek a vércukorszint emelő hatás szempontjából kedvezőbbek, mint a tej.
  • A tej-és tejtermékek közül válasszák az alacsonyabb zsírtartamúakat, különösen azok, akiknél a cukorbetegség kezelésében fontos szerepe van a testsúlycsökkentésnek.

 

Növényi tejekkel helyettesíthető-e a tej?

 „ Kálcium pótlás szempontjából pozitív, hogy ma már nagyon sok növényi tejet dúsítanak vele. A zabtej és a rizstej nem ajánlott cukorbetegeknek, mert a tejhez képest 1,5-2x több gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. A kókusztej, mandulatej, szójatej, mogyorótej ihatóak, azonban mindenképp olyat válasszanak, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot”- mondta Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok