Miből áll a tej?
A tej pontos összetételét és alkotórészeit nagyban befolyásolja, a tejet adó állat fajtája. Minden tej azonban jelentős arányban vízből áll, amely ásványi anyagokat, tejcukrot, vitaminokat tartalmaz. Továbbá zsírsavakból, zsírban oldódó vitaminokból, tejfehérjéből épül fel. A tej tartalmaz szénhidrátot tejcukor (laktóz) formájában, amely egy egyszerű cukor, így gyorsan szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet.
Lehet-e tejet fogyasztani cukorbetegeknek?
„A tejfogyasztás nem tiltott a cukorbetegségben. Viszont szénhidráttartalmával számolni kell, amely 5 g/ 100 ml-t jelent. Arra érdemes figyelni, hogy mikor és mivel fogyasztják együtt a tejet.”
A dietetikus javaslatai a tejfogyasztáshoz:
Növényi tejekkel helyettesíthető-e a tej?
„ Kálcium pótlás szempontjából pozitív, hogy ma már nagyon sok növényi tejet dúsítanak vele. A zabtej és a rizstej nem ajánlott cukorbetegeknek, mert a tejhez képest 1,5-2x több gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. A kókusztej, mandulatej, szójatej, mogyorótej ihatóak, azonban mindenképp olyat válasszanak, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot”- mondta Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.
A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.
A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.