Gyakran jár együtt az alvászavar és a 2-es típusú cukorbetegség

Gyakran jár együtt az alvászavar és a 2-es típusú cukorbetegség

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.09.07 Módosítva: 2017.08.09
A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran évekig nem derül fény, így nem ritka, amikor már egy-egy súlyosabb szövődménye hívja fel rá a figyelmet. Pedig vannak olyan hétköznapinak tűnő tünetek, melyek felvetik a betegség gyanúját, és a legújabb tanulmányok szerint az egyik ilyen az alvászavar. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa a diabetes mihamarabbi diagnózisára hívja fel a figyelmet.

A 2-es típusú cukorbetegséget a magasvérnyomáshoz hasonlóan néma gyilkosnak is nevezik, ugyanis a kór gyakran alattomosan alakul ki, figyelmeztető tünetek nélkül. Amennyiben panaszok mégiscsak jelentkeznek, úgy a legtöbben csak átsiklanak rajtuk, hiszen a gyakori fertőzések, a fokozott szomjúságérzet és vizelési inger, a fáradékonyság, a nehezebben gyógyuló sebek nem olyan panaszok, melyekkel az emberek idejében orvoshoz fordulnak. Pedig kellene, hiszen ha az illető nem figyel fel a kezdeti jelzésekre, úgy meglehet, hogy már egy súlyosabb szövődménye után derül ki a diabetes megléte.

Alvászavar és cukorbetegség

A Diabtelogia nevű szaklap legújabb számában közzétettek egy tanulmányt, melyben egy újabb tünetre hívták fel az emberek figyelmét, amely sokszor együtt jár a 2-es típusú cukorbetegséggel. Számos intézet összefogásával készült kutatásból ugyanis kiderült, hogy az alvászavarral küzdő nőknél gyakrabban fordult elő diabetes. Maga a probléma megnyilvánult például nehéz elalvásban, gyakori ébredésekben, alvási apnoéban, horkolásban, illetve kevesebb, mint 6 óra alvásban A kutatók megfigyelték, hogy akiknél rosszabban telnek az éjszakák, azoknál nagyobb eséllyel alakul ki a szénhidrátháztartás zavara (pontosabban kb. 1,4-szorosára növeli a rizikót).

Sajnos hogy mi is az összefüggés az alvászavar és a cukorbetegség között, azt még vizsgálják a tudósok, ám valószínűsítik, hogy mivel az alvászavarok nagy befolyást gyakorolnak a cirkadian ritmusra, valamilyen mértékben megnövelik az étvágyat szabályozó hormonok termelődését a szervezetben. Ez hatással van az anyagcserére, és ezáltal fokozódik a túlsúly, ami köztudottan a 2-es típusú diabetes egyik fő kockázati tényezője. Ráadásul az alvászavarok esetén kevesebb cirkadian ritmust szabályozó melatonin is termelődik, ami csak tovább fokozza a rizikót.

Minél több rizikófaktor, annál nagyobb veszélyben van

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondása szerint a 2-es típusú cukorbetegségnek több rizikófaktora is ismert, és értelemszerűen minél több ilyen tényező van jelen, annál nagyobb eséllyel alakul ki a betegség. Ilyen kockázati tényező az alvászavaron kívül a túlsúly, a magasvérnyomás, a stresszes életmód, az emelkedett koleszterinszint, a pajzsmirigy túlműködés, a Cushing szindróma, de bizonyos gyógyszerek is hajlamosítanak rá (pl. fogamzásgátlók, diuretikumok).

Fontos, hogy a magasabb rizikócsoportba tartozók gyakrabban ellenőriztessék vércukorszintjüket, hogy még idejében fény derüljön a probléma meglétére, még a szövődmények kialakulása előtt. Ezt elég évente megtenni, ám ha olyan tüneteket tapasztal, mint pl. a fokozott szomjúság, viszkető bőr, nehezen gyógyuló sebek, acetonszagú lehelet, fáradékonyság, akkor érdemes mihamarabb elvégeztetni a vizsgálatot!

Amennyiben emelkedett a glükózszint, úgy az orvos gyógyszeres/inzulinos terápiát ír elő, melyet életmódváltással szükséges támogatni, ami magában foglalja a speciális, személyre szabott diétát, valamint a rendszeres testmozgást.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK