Ez is állhat a felnőttkori pattanások hátterében

Ez is állhat a felnőttkori pattanások hátterében

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2018.03.27
Pubertáskorban megszokott, hogy a gyerekek bőrét gyulladt pattanások „díszítik”. Azonban a nagyobb hormonális változások lecsengése után rendszerint ezek a zavaró aknék eltűnnek. Éppen ezért lehet meglepő, ha egy felnőtt arcán is megjelennek a kellemetlen bőrhibák. Ennek egyik lehetséges okát dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ismerteti.

Gyakran a fogamzásgátló letétele után jelennek meg

Sokan a pubertáskor végén kezdenek el fogamzásgátló tablettákat szedni, akár a gyulladt pattanások, akár a szexuális élet megkezdése miatt. Ekkor a legtöbben örömmel konstatálják, hogy a bőrükön éktelenkedő aknék szépen eltűnnek. Azonban mihelyst leteszik a gyógyszert, ismét feltűnik a rég látott bőrhiba. Amennyiben hosszabb ideig megmarad a probléma, úgy érdemes a kozmetikus rendszeres látogatásán túl endokrinológus szakemberhez is fordulni, mert könnyen lehet, hogy hormonális zavar okozza a gondot, melyet korábban a fogamzásgátló csak elfedett.

Gyakran inzulinrezisztencia áll a panaszok mögött

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondása szerint igen gyakori, amikor inzulinrezisztencia áll a probléma hátterében.

„Az inzulinrezisztencia elsősorban a fogamzó korúakat érinti, és általában a fogamzásgátló letétele után jelennek meg az állapotra jellemző panaszok, mint pl. az aknék, zsíros bőr, túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás és fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, szakáll). Ekkor olyan hormonális zavar keletkezik, melynek során a férfi nemi hormonok szintje túlsúlyba kerül a nőiekkel szemben, melynek hatására akár ciszták is kialakulhatnak a petefészkekben (PCOS)”- magyarázza az endokrinológus.

2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet

inzulinrezisztencia okozta pattanásokAz inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni, mivel az állapot lényege, hogy a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, melynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Így a sejtek az érzéketlenség miatt éheznek, ami miatt a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint bocsát ki kompenzálásként, így mennyisége jelentősen megemelkedik. Egy ideig a több inzulin még képes kordában tartani a vércukor szintet, ám később a glükóz értékek is elcsúsznak. Amennyiben nem kezeik a problémát, úgy a fokozott inzulin termelés miatt a hasnyálmirigy kifárad és megjelenik a diabetes.

Személyre szabott terápiával a tünetek ellen

Az inzulinrezisztencia diagnózisa a hormonpanelek vizsgálata mellett terheléses vércukor ellenőrzéssel (inzulin is) történik. Amennyiben bebizonyosodik az IR megléte, úgy érdemes nőgyógyászati vizsgálatra is bejelentkezni, hogy kiderüljön, vajon vannak-e ciszták a petefészkekben.

Az állapot terápiája igen hasonló a diabetes kezeléséhez: az értékek normalizálása érdekében szükség van személyre szabott CH diétára, rendszeres testmozgásra, valamint ha az orvos úgy dönt, gyógyszeres kezelés is indokolt lehet. Amennyiben a beteg betartja az orvosa – és dietetikusa- utasításait, úgy az inzulin-és a vércukorszint csökken, a tünetek megszűnnek (vagy legalább csökkennek), valamint ezáltal elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése is.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos!

2 es típusú cukorbeteg vagyok folyamatosan szedem a merckformint illetve Victósiát,
az elmúlt években fokozatosan azt érzem hogy a szervezetem fáradt.
kimerült vagyok a teljesítőképességem szinte nulla, folyamatosan aludnék Reggel fáradtan ébredek, éjjelente rosszul alszom és állandó fáradtság van rajtam.
szellemi és fizikai egyaránt. Fizikai munkát végezni nem tudok, a lakást kiporszívózásakor fájdalmas fáradtság tör rám, este mar nyolckor agyban vagyok.
Érdeklődni szeretnék hogy ezt okozhatja el a mellékvese működésének zavara és ha igen ezt miként lehet kivizsgálni.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Annamária!
Meg lehet nézni a mellékvese működést, reggel éhgyomorra cortisol szint méréssel.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtatónak találtam

Koppány Viktória dr. nő nagyon udvarias, kérdéseimre készséggel és kielégítően válaszolt. Megnyugtatott, mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatokat rendelt el.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok