Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont
Thyreotoxikus krízis

Thyreotoxikus krízis

A thyreotoxikus krízis a Basedow-Graves kór legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stressszhatásoknak, lázzal járó fertőző betegségeknek, fizikai,-sebészeti traumának, szülésnek, diabeteses ketoacidosisnak van szerepe. A kórkép során az extrém mennyiségben a véráramba jutott pajzsmirigyhormon az összes ismert célszervi hatásán kívül, domináló a hőközpontra és a keringési szervekre kifejtett hatás, mely a nem megfelelő kezelés hiányában halálos is lehet.

Thyreotoxikus krízis tünetei:

A threotoxicosis különböző tényezők hatására krízisbe csaphat át, melyet jellegzetes tünetek kísérnek:

  • magas láz,
  • súlyos izomgyengeség,
  • ritmuszavar,
  • szapora pulzus,
  • pangás,
  • szívelégtelenség.

Társulhat még hozzá: hányiger, hányás, hasmenés, remegés, izzadás,psychomotoros nyugtalanság, delirium, coma, keringés összeomlás.

Thyreotoxikus krízis két formában zajlik le: 

  1. Az egyik a gyorsan jelentkező forma, amikor magas láz, nyugtalanság, delirium, coma, halál következik be.
  2. A másik forma esetén inkább az apáthia, a nagyfokú közömbösség, súlyos lefogyás (kahexia), álcázott hyperthyreosis a jellemző.

A diagnózis a klinikai tüneteken és laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik.Ugyanakkor elmondható, hogy nincs specifikus laboratóriumi lelete. A hormonszintekkel önmagában véve a krízis nem magyarázható. 

Kezelése:

Kezelése intenzív osztályos feladat. A terápia alapvető része a nyugalomba helyezés, folyadékpótlás, lázcsökkentés, a keringés támogatása, mellékvesekéreg hormonok,valamint pajzsmirigy működést gátló szerek parenterális adása.

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor érdemes a szerv zavarára gyanakodni.

további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!