Thyreotoxikus krízis

Thyreotoxikus krízis

A thyreotoxikus krízis a Basedow-Graves kór legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stressszhatásoknak, lázzal járó fertőző betegségeknek, fizikai,-sebészeti traumának, szülésnek, diabeteses ketoacidosisnak van szerepe. A kórkép során az extrém mennyiségben a véráramba jutott pajzsmirigyhormon az összes ismert célszervi hatásán kívül, domináló a hőközpontra és a keringési szervekre kifejtett hatás, mely a nem megfelelő kezelés hiányában halálos is lehet.

Thyreotoxikus krízis tünetei:

A threotoxicosis különböző tényezők hatására krízisbe csaphat át, melyet jellegzetes tünetek kísérnek:

  • magas láz,
  • súlyos izomgyengeség,
  • ritmuszavar,
  • szapora pulzus,
  • pangás,
  • szívelégtelenség.

Társulhat még hozzá: hányiger, hányás, hasmenés, remegés, izzadás,psychomotoros nyugtalanság, delirium, coma, keringés összeomlás.

Thyreotoxikus krízis két formában zajlik le: 

  1. Az egyik a gyorsan jelentkező forma, amikor magas láz, nyugtalanság, delirium, coma, halál következik be.
  2. A másik forma esetén inkább az apáthia, a nagyfokú közömbösség, súlyos lefogyás (kahexia), álcázott hyperthyreosis a jellemző.

A diagnózis a klinikai tüneteken és laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik.Ugyanakkor elmondható, hogy nincs specifikus laboratóriumi lelete. A hormonszintekkel önmagában véve a krízis nem magyarázható. 

Kezelése:

Kezelése intenzív osztályos feladat. A terápia alapvető része a nyugalomba helyezés, folyadékpótlás, lázcsökkentés, a keringés támogatása, mellékvesekéreg hormonok,valamint pajzsmirigy működést gátló szerek parenterális adása.

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok