Thyreotoxikus krízis

Thyreotoxikus krízis

Létrehozva: 2017.04.06 10:49 |
A thyreotoxikus krízis a Basedow-Graves kór legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stressszhatásoknak, lázzal járó fertőző betegségeknek, fizikai,-sebészeti traumának, szülésnek, diabeteses ketoacidosisnak van szerepe. A kórkép során az extrém mennyiségben a véráramba jutott pajzsmirigyhormon az összes ismert célszervi hatásán kívül, domináló a hőközpontra és a keringési szervekre kifejtett hatás, mely a nem megfelelő kezelés hiányában halálos is lehet.

Thyreotoxikus krízis tünetei:

A threotoxicosis különböző tényezők hatására krízisbe csaphat át, melyet jellegzetes tünetek kísérnek:

  • magas láz,
  • súlyos izomgyengeség,
  • ritmuszavar,
  • szapora pulzus,
  • pangás,
  • szívelégtelenség.

Társulhat még hozzá: hányiger, hányás, hasmenés, remegés, izzadás,psychomotoros nyugtalanság, delirium, coma, keringés összeomlás.

Thyreotoxikus krízis két formában zajlik le: 

  1. Az egyik a gyorsan jelentkező forma, amikor magas láz, nyugtalanság, delirium, coma, halál következik be.
  2. A másik forma esetén inkább az apáthia, a nagyfokú közömbösség, súlyos lefogyás (kahexia), álcázott hyperthyreosis a jellemző.

A diagnózis a klinikai tüneteken és laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik.Ugyanakkor elmondható, hogy nincs specifikus laboratóriumi lelete. A hormonszintekkel önmagában véve a krízis nem magyarázható. 

Kezelése:

Kezelése intenzív osztályos feladat. A terápia alapvető része a nyugalomba helyezés, folyadékpótlás, lázcsökkentés, a keringés támogatása, mellékvesekéreg hormonok,valamint pajzsmirigy működést gátló szerek parenterális adása.

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat