Thyreotoxikus krízis

Thyreotoxikus krízis

A thyreotoxikus krízis a Basedow-Graves kór legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stressszhatásoknak, lázzal járó fertőző betegségeknek, fizikai,-sebészeti traumának, szülésnek, diabeteses ketoacidosisnak van szerepe. A kórkép során az extrém mennyiségben a véráramba jutott pajzsmirigyhormon az összes ismert célszervi hatásán kívül, domináló a hőközpontra és a keringési szervekre kifejtett hatás, mely a nem megfelelő kezelés hiányában halálos is lehet.

Thyreotoxikus krízis tünetei:

A threotoxicosis különböző tényezők hatására krízisbe csaphat át, melyet jellegzetes tünetek kísérnek:

  • magas láz,
  • súlyos izomgyengeség,
  • ritmuszavar,
  • szapora pulzus,
  • pangás,
  • szívelégtelenség.

Társulhat még hozzá: hányiger, hányás, hasmenés, remegés, izzadás,psychomotoros nyugtalanság, delirium, coma, keringés összeomlás.

Thyreotoxikus krízis két formában zajlik le: 

  1. Az egyik a gyorsan jelentkező forma, amikor magas láz, nyugtalanság, delirium, coma, halál következik be.
  2. A másik forma esetén inkább az apáthia, a nagyfokú közömbösség, súlyos lefogyás (kahexia), álcázott hyperthyreosis a jellemző.

A diagnózis a klinikai tüneteken és laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik.Ugyanakkor elmondható, hogy nincs specifikus laboratóriumi lelete. A hormonszintekkel önmagában véve a krízis nem magyarázható. 

Kezelése:

Kezelése intenzív osztályos feladat. A terápia alapvető része a nyugalomba helyezés, folyadékpótlás, lázcsökkentés, a keringés támogatása, mellékvesekéreg hormonok,valamint pajzsmirigy működést gátló szerek parenterális adása.

Hírek

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

Magas ATPO normál TSH mellett-lehetséges?

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában nagy szerepe van a laborvizsgálatnak is, melynek során olyan értékeket néznek, mint pl. a TSH, fT3, fT4, ATPO. Sokan úgy gondolják, hogy ha az ATPO szintje emelkedett, akkor bizony a TSH is rendellenes. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa elárulta, ez nem minden esetben van így. 

További részletek
Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

Jódellátottság - nagy gondokat okozhat a jódhiány

A jód a pajzsmirigy hormonok fontos alkotója, hiánya és túlsúlya is zavart okoz a pajzsmirigy működésben- éppen ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hogy milyen hazánk jódellátottsága jelenleg, miért számít mérföldkőnek a jódozott só bevezetése, illetve, miket okoz pontosan jódhiány, arról Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

További részletek
Metformin- ezeket érdemes tudni róla

Metformin- ezeket érdemes tudni róla

A metformin igen gyakran használt hatóanyag az IR, a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, hiszen nagyban hozzájárul az inzulin-és a vércukorszintek optimalizálásához. Hogy mi mindent érdemes róla tudni, azt dr. Koppány Viktóriától, az Endokrinközpont endokrinológusától, PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok