Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont
Thyreotoxikus krízis

Thyreotoxikus krízis

A thyreotoxikus krízis a Basedow-Graves kór legsúlyosabb szövődménye. Kiváltásában akut stressszhatásoknak, lázzal járó fertőző betegségeknek, fizikai,-sebészeti traumának, szülésnek, diabeteses ketoacidosisnak van szerepe. A kórkép során az extrém mennyiségben a véráramba jutott pajzsmirigyhormon az összes ismert célszervi hatásán kívül, domináló a hőközpontra és a keringési szervekre kifejtett hatás, mely a nem megfelelő kezelés hiányában halálos is lehet.

Thyreotoxikus krízis tünetei:

A threotoxicosis különböző tényezők hatására krízisbe csaphat át, melyet jellegzetes tünetek kísérnek:

  • magas láz,
  • súlyos izomgyengeség,
  • ritmuszavar,
  • szapora pulzus,
  • pangás,
  • szívelégtelenség.

Társulhat még hozzá: hányiger, hányás, hasmenés, remegés, izzadás,psychomotoros nyugtalanság, delirium, coma, keringés összeomlás.

Thyreotoxikus krízis két formában zajlik le: 

  1. Az egyik a gyorsan jelentkező forma, amikor magas láz, nyugtalanság, delirium, coma, halál következik be.
  2. A másik forma esetén inkább az apáthia, a nagyfokú közömbösség, súlyos lefogyás (kahexia), álcázott hyperthyreosis a jellemző.

A diagnózis a klinikai tüneteken és laboratóriumi vizsgálatokon nyugszik.Ugyanakkor elmondható, hogy nincs specifikus laboratóriumi lelete. A hormonszintekkel önmagában véve a krízis nem magyarázható. 

Kezelése:

Kezelése intenzív osztályos feladat. A terápia alapvető része a nyugalomba helyezés, folyadékpótlás, lázcsökkentés, a keringés támogatása, mellékvesekéreg hormonok,valamint pajzsmirigy működést gátló szerek parenterális adása.

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!