Mediterrán csirkés bulgur

Mediterrán csirkés bulgur

Módosítva: 2025.06.23 11:14

Mediterrán csirkés bulgur, egy finom ebédötlet, ami megfelelően beilleszthető az IR-diétába.

Online Bejelentkezés

Imre Noémi

Mammut II 2. - 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5

Hozzávalók (2 főre)

  • 120 g bulgur (száraz)
  • 220 g csirkemell
  • 150 g paradicsom
  • 150 g kígyóuborka
  • 2 marék rukkola
  • fél fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 ml olívaolaj
  • 10 ml extraszűz olívaolaj
  • 30 ml citromlé
  • só, bors, szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring

Elkészítés

  1. A bulgurt egy teflonedényben, kevés olívaolajon kis lángon forgasd át, majd a térfogatának 2x-es mennyiségű vízzel öntsd fel és lefedve hagyd párolódni. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
  2. A lilahagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra, majd a paradicsomot és a kígyóuborkát is kockázd fel.
  3. A csirkemellet szintén kockázd fel, sózd, borsozd, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg.
  4. Készítsd el az olívás-citromos öntetet: egy kistányérban keverd össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, az összenyomott/lereszelt fokhagymát és a fűszereket.
  5. Állítsd össze a salátát: egy nagy tálban keverd össze a bulgurt, a zöldségeket és a csirkemellet, majd az egészet forgasd át az öntettel. Fogyasztásig tárold hűtőben!

+ EXTRA TIPP: a visszahűtött bulgur úgynevezett retrográd keményítőt tartalmaz, így még lassabb felszívódású, mintha melegen fogyasztanád!

Tápértékadatok

1 adag energia- és tápanyagtartalma: 475 kcal

Fehérje: 35 g

Zsír: 14,2 g

Szénhidrát: 55,1 g

Rost: 11,1 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértője

  • Imre Noémi

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • elhízás

    • inzulinrezisztencia

    • PCOS

    • pajzsmirigy problémák

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Hírek

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Nyári hízás? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakori fagyizás vagy a lángos okozza. Különösen nem indokolja a nyári súlygyarapodást a megengedőbb étrend, ha kifejezetten figyelünk a kalóriavitelre. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogy sokszor van hormonális magyarázata a hízásnak.

További részletek
Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Amikor valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti egy egyszerű laborvizsgálattal. De mi is pontosan a TSH, mennyi a normál értéke, mi befolyásolja azt és milyen további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnosztizáláshoz? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, egyetemi docens adta meg a legfontosabb válaszokat.

További részletek
Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

A pajzsmirigy optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód bevitele, különösen nyáron, amikor a fokozott izzadás miatt a szervezet több jódot veszíthet. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, míg a túlzott bevitel fokozhatja a pajzsmirigy gyulladását, túlműködését. A jódbevitel tehát fontos kérdés a pajzsmirigybetegeknek, azonban dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiség beállításához mindenképp orvossal kell konzultálni.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK