Zoltán Erika: „A pajzsmirigybetegség az önbizalmam is kikezdte

Zoltán Erika: „A pajzsmirigybetegség az önbizalmam is kikezdte

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.03.08 Módosítva: 2017.03.08
Zoltán Erika karrierje a nyolcvanas évek óta töretlen, sőt a közeljövőben nagykoncertjére készül. Színpadi előadóként természetes tehát, hogy gondot fordít a külsejére, figyel testsúlyára és szépségének, fiatalságának megőrzésére. Saját bevallása szerint - bár genetikailag soha nem volt csont sovány alkat – a változókor beköszöntével egyre többet küzdött a hízással. Egy kivizsgálás során aztán kiderült, hogy tüneteit pajzsmirigybetegség okozza – erről is beszélt a múlt héten megrendezett Prima Medica EgészségClub I. Pajzsmirigy Est rendezvényen.

Az énekesnő fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet a pajzsmirigybetegség jeleire és arra biztassa a hasonló tüneteket tapasztaló nőket, hogy menjenek el orvoshoz, hiszen elképzelhető, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a kellemetlen tüneteiket: a sikertelen fogyókúrát, a fáradékonyságot, a puffadás érzést.

 „Én egy nagyon aktív típus vagyok, egész nap pörgök, jövök, megyek, mindig is egészségesnek éreztem magam.  Azonban ez a folyamatos puffadtság érzés, és a sikertelen fogyókúrák sorozata kezdett nagyon idegesíteni. Hiába mozogtam rengeteget és figyeltem a táplálkozásomra, egyszerűen nem tudtam fogyni és ez borzasztóan rossz hatással volt rám. Olyannyira, hogy ez a sikertelenség lassan már az önbizalmamat is kikezdte, már nem szívesen néztem vissza magamról képeket, felvételeket sem. Ekkor mentem el a háziorvosom tanácsára egy kivizsgálásra, ahol az ultrahang kiderítette, hogy a pajzsmirigyemben egy göb van, és a vérvizsgálatok is megerősítették, hogy pajzsmirigyzavarom van.

Erika története egyáltalán nem egyedi eset– mondja prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Mivel a pajzsmirigybetegségek igen szerteágazó tüneteket okozhatnak, a legtöbb betegnél hosszabb idő eltelik, mire kiderül, hogy mi áll a panaszai hátterében. Ismeretlen eredetű hízás, de fogyás esetén is, hajhullás, fáradtság, idegesség, menstruációs problémák, aluszékonyság kapcsán gondolni erre a lehetőségre is. A hormonális változások miatt a betegség sok esetben a változókor idején jelentkezik először, ilyenkor a felismerését az is nehezíti, hogy a tünetei hasonlóak: a felsoroltakon kívül fokozott izzadást, csökkent meleg tűrést és hőhullámokat is okozhat.

Amikor ez az eredmény kiderült, nagyon megijedtem nem igazán tudtam mi ilyenkor a teendő, bár abban egészen biztos voltam, hogy nem szeretnék tartósan gyógyszereket szedni – meséli Erika. Kipróbáltam többféle természetes gyógymódot, táplálék kiegészítőket, gyógynövényeket szedtem. A tüneteim lassan elviselhetőbbek lettek, amiben valószínűleg az is segített, hogy a változókor tünetei is mérséklődtek. Ennek ellenére tudom, hogy egyszer végére kell járjak ennek a dolognak, mert még sokáig szeretném aktívnak és egészségesnek érezni magam. Ennek persze a feltétele, hogy találjak egy megfelelő lelkiismeretes szakembert, aki alaposan kivizsgálna.

A KÖLES étteremben megrendezett I. Pajzsmirigy Est-en Balázs professzor arról is beszélt, hogy a pajzsmirigybetegségek kezelését nem kizárólag a vérvétel és az ultrahang eredményekre hagyatkozva, hanem a beteg tüneteivel összhangban kell megállapítani. A pajzsmirigy göbös megbetegedésével kapcsolatban a professzor megjegyezte, hogy nagyon fontos tisztázni, hideg, vagy meleg göbről van-e szó. A meleg göbök pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek potenciális veszélyt. A göbök kezelésére több megoldás is létezik, ez típustól függően lehet műtéti vagy a göb felszívódását segítő eljárás is.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

 

 

 

 

 

 

Hírek

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek
Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

Lehet, hogy hormonzavar miatt stresszel annyit?

A hormonzavarok okozta tünetek igen széles skálán mozognak, mivel az egész szervezetünk működését befolyásolják. Hogy pontosan milyen problémákat is generálnak, az attól függ, mire is hat egy-egy adott hormon. Vannak olyanok, melyek igen súlyos gondokat okozhatnak, ám léteznek olyan endokrin betegségek is, melyek olyan általános tünetekhez vezethetnek, hogy gyakran eszében sem jut az érintettnek - van, hogy az orvosnak sem-, hogy bizony hormonzavar váltja ki a panaszt. Ilyen tünet lehet például a stressz is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolta, mely endokrin problémák járhatnak túlzott szorongással, stresszel.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok