XIV. IR Klub - Prediabétesztől a cukorbetegségig vezető úton

XIV. IR Klub - Prediabétesztől a cukorbetegségig vezető úton

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.04.21 Módosítva: 2017.04.21
Április 19-én, a Prima Medica EgészségClub szervezésében került megrendezésre a XIV. IR Klub. A rendezvény középpontjában a prediabéteszes állapotok felismerése, kezelése, terápiája és szövődményeinek az elkerülése volt.

A szénhidrát anyagcsere-zavarok első fázisa az inzulinrezisztencia, mely súlyosabb esetekben nem csak az inzulin szint emelkedésével jár, hanem az éhgyomri és/vagy a terhelést követő vércukorérték emelkedéséhez is hozzásegíthet.

Dr. Porochnavecz Marietta  diabetológus és Sárga Diána dietetikus a Budai Endokrinközpont szakértői az IGT, IFG, és a cukorbetegség közti különbségekről, kezelési protokollokról, terápiás lehetőségekről beszéltek. 

Az esemény a Prima Medica EgészségClub szervezésében valósul meg, melynek szakmai partnerei a Budai Endokrinközpont és a Cukorbetegközpont voltak.

EgészségClubunk eseményeinek, rendezvényeinek célja a résztvevők orvosi viziteken túli támogatása, az egészségmegőrzés, a megelőzés, az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása. A rendezvények során a résztvevők új információkat szerezhetnek az adott egészségügyi problémakörhöz kapcsolódóan. Az eseményeken a gyakorlati kérdések megbeszélésére, az adott betegség jobb megértése mellett lehetőség nyílik sorstársakkal való találkozásra és egymás segítésére, valamint a személyes tapasztalatok megosztására is.


Az EgészségClub programjai Prima Medica EgészségCard-dal vehetők igénybe. 
Az EgészségCard ingyenes, és megigényelheti személyesen a Prima Medica EgészségKözpontokban vagy online a következő linkre rákattintva:
https://www.egeszsegmagazin.hu/egeszsegcard/kartyaigenyles
Következő rendezvényeinkről az alábbi email-címen lehet érdeklődni: [email protected]

forrás:Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu
 

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok