Szabadulna a kilóktól, de folyton elfogy a lelkesedése? Az ok a helytelen választásokban kereshető!

Szabadulna a kilóktól, de folyton elfogy a lelkesedése? Az ok a helytelen választásokban kereshető!

dermatica.hu Létrehozva: 2016.01.28 Módosítva: 2016.01.28
Az ünnepek után az egyik legjellemzőbb probléma a túlsúly. Ez nem is csoda, hiszen a karácsonyi asztalon egymást követik a sültek, a zsíros, nehéz ételek, a cukros üdítők, és persze a sütemények. Ráadásul ilyenkor gyakori, hogy akár kétszer is ebédelünk, vacsorázunk a vendégség miatt, és az esti süteménynassolás is többször jelentkezik. Ez pedig túlsúlyt okoz, amit nem érdemes félvárról venni. A témában Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont testnevelő edzője van a segítségünkre.

Az ünnepek után az egyik legjellemzőbb probléma a túlsúly. Ez nem is csoda, hiszen a karácsonyi asztalon egymást követik a sültek, a zsíros, nehéz ételek, a cukros üdítők, és persze a sütemények. Ráadásul ilyenkor gyakori, hogy akár kétszer is ebédelünk, vacsorázunk a vendégség miatt, és az esti süteménynassolás is többször jelentkezik. Ez pedig túlsúlyt okoz, amit nem érdemes félvárról venni.

A témában Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont testnevelő edzője van a segítségünkre.

A túlsúly komoly gond

Persze az ünnepek alatt mindenki felszed egy pár kilót, de a szerencsésebbek gyorsan le is adják azt. Akiknek gondot okoz a plusztól való szabadulás, azok rendszerint már évek óta leszögezik az újévi fogadalmukban, hogy most lesz az az év, amikor formába hozzák magukat.

Mozgás télen

 

Igen, sajnos az is lehet, hogy a kiválasztott mozgásforma nem a legmegfelelőbb az ember számára. Azt, hogy melyik segíti leginkább a céljai elérését természetesen az egyéni ízlés határozza meg a leginkább, azonban az intenzitás, a kivitelezés mikéntje, valamit az olyan „apróságokra” való figyelés, mint a pulzus kontrollálása már szakértői feladat.Természetesen nem kötelező a konditermek padlóját koptatni, a természetben is nagyon jól lehet mozogni, ám a zimankóban a réteges öltözködésre mindenképpen figyelni kell.

Fontos tényező az is, hogy az ember milyen egészségi állapotban van. Az IR, vagy éppen a cukorbetegség ugyanis más és más intenzitású, és más időkorlátú edzést kíván, amiben mindenképpen érdemes a szakember tanácsaira támaszkodni.

A betegségek kezelése

A túlsúly egy olyan probléma, mely sok betegség kialakulásában játszik jelentős szerepet, nem csoda hát, ha az orvosok is sokat foglalkoznak vele. A fogyáshoz mindenképpen életmódváltásra van szükség, ám a teljes kép meglátásához az orvos segítségére is szükség lesz.

A túlsúly szövődményeként kialakult betegségeket ugyanis mindenképpen kezelni kell, ellenkező esetben sokszor más nem lesz elég egy tabletta, akár komoly változtatásokat is eszközölhet a mindennapjainkban – gondoljunk csak az injekciózásra, vagy a kezeletlen cukorbetegség egyik rettegett szövődményéra, a végtagvesztésre.

 

Hírek

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Jelek, hogy szülés utáni pajzsmirigy probléma áll fenn

Szülés után a hatalmas hormonális változások miatt furcsa tüneteket tapasztalhatnak a kismamák. Olykor azonban előfordulhat, hogy postpartum thyreoditis okozza a kellemetlen panaszokat. Dr. Békési Gábor PHD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azokat a jeleket ismereti, melyek fennállása esetén érdemes a hormonzavarra gyanakodni.

További részletek
Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Agyalapi mirigy- a hormonrendszer karmestere

Az agyalapi mirigy a legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, mely bár igen apró méretű, mégis jelentős szerepet játszik a hormonális folyamatok működésében. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa az agyalapi mirigy funkcióját és betegségeit ismerteti.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA