Hullik a haja, barázdás a körme és nem tud lefogyni? Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös!

Hullik a haja, barázdás a körme és nem tud lefogyni? Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.05.31 Módosítva: 2016.05.31
Sokan bosszankodnak nagyfokú hajhullás, töredezett körmök, illetve a kudarcba fulladt fogyókúrák sorozata miatt, ám a legtöbben egy idő után belenyugszanak, gondolván alkati sajátosság az okozója a problémájuknak. Való igaz, léteznek olyan külső jegyek és állapotok, melyekért a genetika a felelős, viszont gyakran pajzsmirigyzavar áll a kellemetlen panaszok hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti azokat a külső tüneteket, amik a szerv elégtelen működését jelezhetik.

 

Haj

Mindenki tapasztalja fésülködés, hajmosás során, hogy többé-kevésbé hullik a haja. Ez egy teljesen természetes folyamat, hiszen a szálaknak van egy életciklusuk (anagén, katagén, telogén), melynek végén átadják a helyüket az újabbaknak. Hogy kinél milyen mértékű a hajhullás, azt számtalan tényező befolyásolja, például időjárás, stressz, gyógyszerek, stb. Azonban fontos tudni, hogy betegséget is jelezhet, ugyanis igen gyakori, amikor a pajzsmirigy elégtelen működése húzódik a háttérben, mivel a szerv hormonjai (trijódtironin és a tiroxin) jelenlétében nő az anagén fázis hossza. Ráadásul a zavar gyakran vitaminhiánnyal is társul, így nem csupán a hajvesztés, hanem a szálak gyengesége és könnyebb roncsolódása is útjában áll a tökéletes hajzuhatag elérésének.

Köröm

A hajhoz hasonlóan körömproblémák is utalhatnak a pajzsmirigy elégtelen működésére. Ez megnyilvánulhat töredezésben, ám árulkodóbb jel lehet a körmön lévő hosszanti barázdák (Beau-féle csíkok) megjelenése- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Bőr

Pajzsmirigyzavar esetén a szívverés, a véráramlás gyorsulása illetve lassulása lép fel, attól függően, alul-vagy túlműködésről beszélünk (alulműködés esetén lassul a vérkeringés és csökken a vérnyomás, míg túlműködéskor megnő). Ez a változás bőrtünetekkel is járhat, vagyis ha a túl nagy a pajzsmirigy hormonok szintje, úgy a bőr meleggé és nyirkossá válik a nagymértékű izzadás miatt, valamint gyakran kipirul.

Szem

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór igen jellegzetes külső tünete a szemek kidülledése. Éppen ezért az orvos gyakran már első ránézésre is sejtheti a betegség fennállását, kiváltképp, ha az olyan más tünetekhez csatlakozik, mint például a fokozott izzadás, normál étkezés melletti fogyás, vagy a heves szívdobogás és idegesség.

Alulműködés esetén a szem ödémássá válhat, valamint a szemöldök külső részének megritkulása (Hertoghe-tünet) lehet figyelmeztető jel.

Testsúly

A legtöbb hormonális probléma jelentős befolyást gyakorol az anyagcserére, így a testsúlyra is. Éppen ezért ha a fogyókúra nem vezet valakinél eredményre, úgy mindenképp gondolni kell az endokrin rendszer zavarára. Amennyiben nem termelődik elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormon, úgy az anyagcsere lelassul, ami normál étkezés mellett hízást okozhat. Természetesen ennek fordítottja is igaz, vagyis túlműködés esetén indokolatlan fogyás léphet fel.

 

Nyerje vissza önbizalmát és kezeltesse problémáját

A pajzsmirigyzavar egyszerű vérvétellel igazolható (vannak esetek, amikor ezt kiegészítik más vizsgálatok is, pl. nyaki Uh, izotópos vizsgálat, CT, MRI), és amennyiben pozitív az eredmény, úgy gyógyszeres terápiára lehet szükség. Súlyosabb esetben műtéti kezelés is indokolttá válhat, illetve bizonyos állapotoknál jódizotópos kezelést ír elő a szakember a mielőbbi gyógyulás érdekében.  Megfelelő terápia esetén a pajzsmirigy hormonok szintje normalizálódik, melynek hatására a zavaró tünetek megszűnnek, vagy jelentős mértékben csökkennek.

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok