Gyakori vesekőképződést is okozhat a mellékpajzsmirigy zavara

Gyakori vesekőképződést is okozhat a mellékpajzsmirigy zavara

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.07.28 Módosítva: 2017.08.10
A pajzsmirigy problémáiról sokat hallani, olvasni, ám a mellékpajzsmirigy zavarairól már lényegesen kevesebb szó esik, pedig viszonylag gyakori állapotról van szó. Akárcsak a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy is termelhet túl sok, illetve túl kevés hormont. Ez előbbi esetről dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A mellékpajzsmirigy szerepe

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó oldalán található szerv, mely az ún. parathormon (PTH) termeléséért, a vér kalcium, valamint foszfor szintjéért és a csontok egészségéért felelős. A PTH a kalcium szintet növeli, míg a foszfátét csökkenti a vese foszfátürítése által. A mellékpajzsmirigynek lehet túl-és alulműködése is, melyek igen komoly problémákat okozhatnak.

Amennyiben alacsony a kálciumszint, úgy a PTH mennyisége megnő, és kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagot és csökkenti a vese kálcium-kiválasztását is.

Csontritkulást és vesekőképződést okozhat a túlműködése

A mellékpajzsmirigy betegségei közül annak túlműködése a gyakoribb, melyet okozhat a túl kevés kálciumszint, és a szerv túl sok hormontermelése, illetve megnagyobbodása.

Az állapotnak létezik elsődleges, másodlagos és harmadlagos formája is, attól függően, miért magasabb a PTH szintje. Primer típus esetén a mellékpajzsmirigy önmagától termel több hormont, melyet adenóma, hiperplázia, esetleg daganat okoz. Secunder esetben a vér kalciumszintje lecsökken, és ezt kompenzálja a szerv túlzott működése. Ennek oka általában veseelégtelenség vagy felszívódási zavar. Harmadlagos formája a hosszan fennálló másodlagos típusból alakul ki, mely során a szerv adenómássá válik.

Mivel a magas PTH szint kalciumot von el, ezért vezető tünetei a csontritkulás, vesekőképződés, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás és a szívritmuszavar, de akár gyomorfekélyhez is vezethet. A betegség leginkább 40 éves kor felett jelentkezik és statisztikák szerint nőknél gyakoribb- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Kezelése

A betegség laborvizsgálaton túl képalkotó eljárásokkal diagnosztizálható, melyet pontosíthat az UH, mellékpajzsmirigy szcintigraphia, valamint csontsűrűség mérés. Amennyiben bebizonyosodik a probléma, úgy több terápiás lehetőség van, attól függően, mi is váltotta ki a betegséget: szükség lehet gyógyszeres kezelésre, diétára, ám van, hogy csakis a műtét hozhat javulást.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok