Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét - 2018

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét - 2018

Dr. Hernádi Balázs Módosítva: 2018.03.14
Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent és egyáltalán van-e okuk  félni azoknak akik P3 eredményt kapnak, arról dr. Hernádi Balázs szülész - nőgyógyászt kérdeztük.

Papanikolau-skála

A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez többek között, még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal. A kettő közt létezik a P3-as eredmény, melyről sokan nincsenek teljesen tisztában, pontosan mit is jelent, egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást. (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást)! Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel sokkal pontosabb információt kapunk.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán?

Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!

„Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés (HPV), gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki”- mondja dr. Hernádi Balázs, az Endokrin Központ nőgyógyásza, aki hozzátette, hogy a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, mely igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

Ha a bekeretezett P3 mellett, a részletes leírásban LSIL eredményt kap, az azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlése mindenképpen indokolt, valamint HPV tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb az az eset, amikor a P3 mellett HSIL áll- ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és ha magas kockázatú HPV fertőzés (HR-HPV) igazolódik, az konizációt tesz indokolttá.

Látható tehát az is, hogy a P3-as eredmény még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy csupán immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos, HPV elleni kezelés önmagában is elég. (Természetesen mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges!) Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, és amennyiben ismét LSIL/HSIL az eredmény, úgy a méhnyak kúp alakú kimetszésére (konizáció) van szükség, melyet szövettani elemzésre küldenek. Ez diagnosztikus és terápiás jellegű is lehet egyszerre. (A citológiához képest, itt szövettani eredményt kapunk!) Hogy mi a további teendő, arról a szakorvos, esetleg egy nőgyógyász-onkológus dönt, az ilyenkor sűrűbben végzett vizsgálatok eredményének függvényében (ez lehet újbóli kimetszés, de sajnos akár a teljes méh eltávolítása is).

Téma szakértője

  • Dr. Hernádi Balázs

  • Szakterületek:
    • szülész-nőgyógyász
  • Specialitások:
    • nőgyógyászati daganatsebészet
    • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
    • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
    • terhesgondozás
    • meddőség 
    • nőgyógyászati ​​​​szűrővizsgálatok
    • mióma, endometriózis kivizsgálása, kezelése
    • nőgyógyászati endoszkópos műtétek

     

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em. 

    Telefonszám:  +36 70 621 2443

     

    Online bejelentkezés

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

Nagyon elégedett voltam a Doktorúrral, minden tekintetben. Kedves és korrekt volt. Részletes tájékoztatást kaptam mindenről. Alapos vizsgálattal.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK