Cukorbetegek körében a hányás, hasmenés komoly veszélyt jelenthet!

Cukorbetegek körében a hányás, hasmenés komoly veszélyt jelenthet!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.01.29 Módosítva: 2016.01.29
A cukorbetegek élete ma már sokkal könnyebb, mint néhány évvel ezelőtt. A kettes, valamint az egyes típusba tartozó betegek is közel teljes életet élhetnek, a modern gyógyszerek illetve inzulin készítmények segítségével. Azonban vannak olyan, teljesen hétköznapi helyzetek, amikor egy cukorbeteg – legyen felnőtt, vagy gyerek – másképp kell, hogy reagáljon, mint egy egészséges társa. Ilyen például a hasmenés, vagy a hányás is, hiszen ez komolyan befolyásolhatja a vércukorszintet, illetve a gyógyszerezést is. a témában dr. Tänczer Tímea Ágnes főorvos, a Budai Endokrinközpont diabetológusa van a segítségünkre.

A cukorbetegek élete ma már sokkal könnyebb, mint néhány évvel ezelőtt. A kettes, valamint az egyes típusba tartozó betegek is közel teljes életet élhetnek, a modern gyógyszerek illetve  inzulin készítmények segítségével.

Azonban vannak olyan, teljesen hétköznapi helyzetek, amikor egy cukorbeteg – legyen felnőtt, vagy gyerek – másképp kell, hogy reagáljon, mint egy egészséges társa. Ilyen például a hasmenés, vagy a hányás is, hiszen ez komolyan befolyásolhatja a vércukorszintet, illetve a gyógyszerezést is. a témában dr. Tänczer Tímea Ágnes főorvos, a Budai Endokrinközpont diabetológusa van a segítségünkre.
 

Diabétesz

A diabétesz, vagy cukorbetegség a mai világ egyik vezető problémája, ami nem csak a felnőtteket, hanem sajnos sok esetben a gyerekeket is érinti.

A test megfelelő működéséhez energiára van szükség, melyhez a sejtek cukor felhasználásával jutnak hozzá. A vérben lévő cukor (glükóz) felvételéhez inzulin szükséges. Az inzulin relatív vagy abszolút hiányában a cukor nem jut be a sejtekbe, ami komoly gondokat eredményezhet. A cukorbetegségnek két formáját is ismerjük:

Az egyes típusú cukorbetegség oka nem teljesen tisztázott. A  genetikai fogékonyság mellett, egyéb külső tényezők, fertőzések, valamint a D-vitamin hiány oki szerepét is feltételezik, autoimmun gyulladásos folyamatok hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása figyelhető meg, következményesen abszolút inzulin hiány kialakulásával. Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők gyerekkoruktól inzulin adásra szorulnak. Ha nem kapnak elegendő inzulint, akkor a sejtek éheznek, és zsírokat és fehérjéket alakítanak át cukorrá. Ennek következtében ketontest halmozódik fel a vérben, valamit a magas vércukorszint miatt a vizelettel távozó vércukor nagyarányú folyadékvesztést eredményez, ami kiszáradáshoz, kómához vezethet.

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében az örökletes hajlam mellett ismert egyéb tényezők szerepe. Az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a nem optimális D-vitamin ellátottság is közrejátszik a kórkép korai megjelenésében.  A betegség korai szakaszában döntően az inzulin hatás gyengülése, inzulin rezisztencia figyelhető meg, későbbiekben az inzulin elválasztás is károsodik. Mivel ennél a formánál van valamennyi inzulin a szervezetben, így kezdetben nincsenek  tünetek, ezért a betegség felismerése késik. A betegek felénél, már a cukorbetegség felismerésekor észlelhetők az idült szövődmények, így a szemfenék-, az idegek- illetve a vese károsodás jelei, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett életmód váltás és egyénre szabott kezelés bevezetése.

 

Hányás és hasmenés

Az olyan hétköznapi betegségek, mint a hányás, vagy a hasmenés cukorbetegség esetén jóval nagyobb odafigyelést igényelnek. Hasmenés során fontos a bőséges folyadék pótlás és elektrolit bevitel, A gyakoribb vércukormérések alapján az előírt diéta mellett a gyógyszeres kezelés vagy az inzulin adagok módosítására lehet szükség.

Dr. Tänczer Tímea Ágnes főorvos, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, hogy a hányás viszont már nehezebb feladat. Fontos a megfelelő folyadékpótlás a kiszáradás elkerülésére ebben az esetben is. Amennyiben a tünetek, még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori vércukor ellenőrzés mellett az inzulin dózisa csökkentendő,  egészen addig, amíg a szénhidrátbevitel már biztonságos, vagyis amíg megmarad a betegben az étel. Ha a hányás az aktuális inzulin beadása után jelentkezik nagyon fontos a megfelelő szénhidrát mennyiség bejuttatása (kólával, szőlőcukorral, mézzel stb.). Inzulin hiányos cukorbetegeknél, ha alacsony vércukorszinthez társuló súlyos tünetek (súlyos hypoglikémia) lép fel, sor kerülhet glukagon injekció adására is. 

Orvos?

Ha a hányás, hasmenés tartósan jelentkezik, vagyis egész napos, akkor mindenképpen ki kell kérni diabetológus szakember tanácsát. Egyes típusú cukorbetegeknél az ismételt hányás, magas vércukor értékek mellett az anyagcsere felborulását, ketontestek felszaporodásával járó krízisállapotot is jelezhet. A folyamatos vércukor ellenőrzés mellett az értékek szemmel tarthatóak, és ha az adatok indokolják, akkor már előbb is érdemes felvenni a kapcsolatot az orvossal, hogy az esetleges nagyobb problémákat elkerülhessük. 

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok