A csipkerózsa áltermése (bogyója) természetes védelmet nyújt a hideg, szeles időben a meghűléses betegségekkel szemben, hiszen több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom! A C-vitamin segíti a vas felszívódását.
Emellett tartalmaz még B-, K-, és P vitaminokat is. A P-vitamin kedvezően hat a hajszálerekre és gátolja a C-vitamin bomlását.
Vitathatatlan, hogy a csipkehúsból készült tea aktivizálja immunrendszerünket és antioxidáns.
Elkészítésénél a vitamintartalma miatt sohasem főzzük, hanem 1 evőkanálnyi csipkehúst 2 dl vízben szobahőmérsékleten 6 órán keresztül áztatunk. Fogyaszthatjuk hidegen vagy langyosítva, naponta akár 2-3 csészével is.
Az érett bogyókból lekvárt, szörpöt, bort és pálinkát is készítenek.
Kérdésével forduljon bizalommal Csókáné dr. Török Orsolya fitoterapeuta szakértőnkhöz. Minden kedden 15.00-17.00 óra között Török Orsolya fitoterápiás tanácsadással várja!
Rendeljen csipkebogyó teát webshopunkból: << Csipkebogyó tea >>
Új évkor sokan azt a célt tűzik ki, hogy leadják a súlyfeleslegüket. Amennyiben a legnagyobb erőfeszítés ellenére sem jön el a várt eredmény, akkor érdemes mögöttes problémára gyanakodni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyás elmaradásának hátterében magas prolaktinszint is állhat.
Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.