Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD
Létrehozva: 2016.10.12 13:05 Módosítva: 2019.07.23 10:48
2019-07-23 10:48:06.073078 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

A pajzsmirigy alulműködés terápiáját elsősorban a hormonpótlás adja, melynek dózisáról a szakorvos dönt, előzetes vizsgálatok alapján. Ennek ellenére olykor előfordulhat a zavar túlkezelése- ekkor az adag csökkentésére van szükség. Hogy mégis milyen tünetek esetén gyanakodjon a problémára, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Hormonpótlás a pajzsmirigy alulműködése esetén

A nyak elülső részén található apró szerv, a pajzsmirigy két igen fontos hormont termel (T3, T4), melyek az egész szervezet működésére hatással vannak, elsősorban az anyagcsere folyamatokon keresztül. Amennyiben nincs jelen belőlük elegendő mennyiség, akkor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. Tünetei közt szerepel többek között hajhullás, álmosság, depressziós hangulat, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, valamint normál étkezés melletti hízás. A problémát a jódhiány mellett gyakran egy autoimmun betegség, a Hashimoto thyreoditis okozza. Terápiáját tekintve nagy hangsúly van a hiányzó hormonok mesterséges pótlásán, melyet a betegnek az esetek többségében élete végéig szednie kell. A dozírozás a laboreredmények függvénye, melyet bizonyos időközönként ismételni szükséges, hiszen az idő folyamán az értékek változhatnak- ebben az esetben az addigi terápia módosítására van szükség.

Tünetek, melyek túlkezelésre utalhatnak

 • szapora pulzus nyugalmi állapotban is
 • álmatlanság
 • kézremegés
 • nyugtalanság
 • hasmenés
 • fogyás normál étkezés mellett
 • feledékenység
 • izzadás

Mit kell ilyenkor tenni?

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, úgy mihamarabb forduljon szakemberhez, ugyanis a pajzsmirigy alulműködés túlkezelése komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel a szerv túlműködésébe csap át. Amennyiben a vizsgálatok megerősítik a feltételezett diagnózist, úgy az orvos a gyógyszer mennyiségének csökkentését írja elő. Ezáltal ismét a normál tartomány keretein belülre kerül a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a kellemetlen tünetek is megszűnnek. Azonban fontos, hogy csakis szakorvos jóváhagyásával változtasson a dózison, mivel több tényező is befolyásolja a megfelelő adagot, pl. a TSH, T3, T4 szintje, sőt, a beteg testsúlya is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ezekben az esetekben lehet szükség a terápia módosítására

 • várandósság
 • nagyobb testsúlyváltozás
 • egyéb gyógyszerek tartós alkalmazása

 

Mindemellett érdemes laborvizsgálattal rendszeresen ellenőriztetnie az értékeit, ugyanis gyakran megeshet, hogy az addigi terápia már nem megfelelő!

 

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!