Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

2016-10-12 13:05:43 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

A pajzsmirigy alulműködés terápiáját elsősorban a hormonpótlás adja, melynek dózisáról a szakorvos dönt, előzetes vizsgálatok alapján. Ennek ellenére olykor előfordulhat a zavar túlkezelése- ekkor az adag csökkentésére van szükség. Hogy mégis milyen tünetek esetén gyanakodjon a problémára, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Hormonpótlás a pajzsmirigy alulműködése esetén

A nyak elülső részén található apró szerv, a pajzsmirigy két igen fontos hormont termel (T3, T4), melyek az egész szervezet működésére hatással vannak, elsősorban az anyagcsere folyamatokon keresztül. Amennyiben nincs jelen belőlük elegendő mennyiség, akkor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. Tünetei közt szerepel többek között hajhullás, álmosság, depressziós hangulat, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, valamint normál étkezés melletti hízás. A problémát a jódhiány mellett gyakran egy autoimmun betegség, a Hashimoto thyreoditis okozza. Terápiáját tekintve nagy hangsúly van a hiányzó hormonok mesterséges pótlásán, melyet a betegnek az esetek többségében élete végéig szednie kell. A dozírozás a laboreredmények függvénye, melyet bizonyos időközönként ismételni szükséges, hiszen az idő folyamán az értékek változhatnak- ebben az esetben az addigi terápia módosítására van szükség.

Tünetek, melyek túlkezelésre utalhatnak

 • szapora pulzus nyugalmi állapotban is
 • álmatlanság
 • kézremegés
 • nyugtalanság
 • hasmenés
 • fogyás normál étkezés mellett
 • feledékenység
 • izzadás

Mit kell ilyenkor tenni?

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, úgy mihamarabb forduljon szakemberhez, ugyanis a pajzsmirigy alulműködés túlkezelése komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel a szerv túlműködésébe csap át. Amennyiben a vizsgálatok megerősítik a feltételezett diagnózist, úgy az orvos a gyógyszer mennyiségének csökkentését írja elő. Ezáltal ismét a normál tartomány keretein belülre kerül a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a kellemetlen tünetek is megszűnnek. Azonban fontos, hogy csakis szakorvos jóváhagyásával változtasson a dózison, mivel több tényező is befolyásolja a megfelelő adagot, pl. a TSH, T3, T4 szintje, sőt, a beteg testsúlya is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ezekben az esetekben lehet szükség a terápia módosítására

 • várandósság
 • nagyobb testsúlyváltozás
 • egyéb gyógyszerek tartós alkalmazása

 

Mindemellett érdemes laborvizsgálattal rendszeresen ellenőriztetnie az értékeit, ugyanis gyakran megeshet, hogy az addigi terápia már nem megfelelő!

 

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

további részletek »
Nyelési nehézség- pici szerv, nagy gond

Nyelési nehézség- pici szerv, nagy gond

A pajzsmirigyzavaroknak több formája is van, ilyen többek között a strúma, /a pajzsmirigy diffúz megnagyobbodása /, illetve a mirigyen megjelenő göbök. Ezek fennállásának egyik jellemző tünete a nyelési nehézség. Dr. Skurdenka Beatrixot, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, vajon miként szüntethető meg a zavaró panasz.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!