Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

Dr. Békési Gábor PhD Létrehozva: 2016.10.12 Módosítva: 2019.07.23

A pajzsmirigy alulműködés terápiáját elsősorban a hormonpótlás adja, melynek dózisáról a szakorvos dönt, előzetes vizsgálatok alapján. Ennek ellenére olykor előfordulhat a zavar túlkezelése- ekkor az adag csökkentésére van szükség. Hogy mégis milyen tünetek esetén gyanakodjon a problémára, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Hormonpótlás a pajzsmirigy alulműködése esetén

A nyak elülső részén található apró szerv, a pajzsmirigy két igen fontos hormont termel (T3, T4), melyek az egész szervezet működésére hatással vannak, elsősorban az anyagcsere folyamatokon keresztül. Amennyiben nincs jelen belőlük elegendő mennyiség, akkor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. Tünetei közt szerepel többek között hajhullás, álmosság, depressziós hangulat, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, valamint normál étkezés melletti hízás. A problémát a jódhiány mellett gyakran egy autoimmun betegség, a Hashimoto thyreoditis okozza. Terápiáját tekintve nagy hangsúly van a hiányzó hormonok mesterséges pótlásán, melyet a betegnek az esetek többségében élete végéig szednie kell. A dozírozás a laboreredmények függvénye, melyet bizonyos időközönként ismételni szükséges, hiszen az idő folyamán az értékek változhatnak- ebben az esetben az addigi terápia módosítására van szükség.

Tünetek, melyek túlkezelésre utalhatnak

 • szapora pulzus nyugalmi állapotban is
 • álmatlanság
 • kézremegés
 • nyugtalanság
 • hasmenés
 • fogyás normál étkezés mellett
 • feledékenység
 • izzadás

Mit kell ilyenkor tenni?

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, úgy mihamarabb forduljon szakemberhez, ugyanis a pajzsmirigy alulműködés túlkezelése komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel a szerv túlműködésébe csap át. Amennyiben a vizsgálatok megerősítik a feltételezett diagnózist, úgy az orvos a gyógyszer mennyiségének csökkentését írja elő. Ezáltal ismét a normál tartomány keretein belülre kerül a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a kellemetlen tünetek is megszűnnek. Azonban fontos, hogy csakis szakorvos jóváhagyásával változtasson a dózison, mivel több tényező is befolyásolja a megfelelő adagot, pl. a TSH, T3, T4 szintje, sőt, a beteg testsúlya is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ezekben az esetekben lehet szükség a terápia módosítására

 • várandósság
 • nagyobb testsúlyváltozás
 • egyéb gyógyszerek tartós alkalmazása

 

Mindemellett érdemes laborvizsgálattal rendszeresen ellenőriztetnie az értékeit, ugyanis gyakran megeshet, hogy az addigi terápia már nem megfelelő!

 

Hírek

IR diéta koronavírus idején

IR diéta koronavírus idején

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

További részletek
„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

A Budai Endokrinközpont Prima Medica Egészség Csoport tagjaként a napokban adta át a "Brown Friday" programban összegyűlt összeget. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa Karácsony előtt ismét meghirdette a "Brown Friday" programot és adománygyűjtést.  A „brown” szó, vagyis a „barna” a ferencesek habitusára és csuhájuk a színére utal, ez által pedig a rend által képviselt értékekre: az alázatra, az egyszerűségre és a szegénységre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA