Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

2016-10-12 13:05:43 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Az álmatlanság és a szapora pulzus a pajzsmirigy alulműködés túlkezelésére utalhat

A pajzsmirigy alulműködés terápiáját elsősorban a hormonpótlás adja, melynek dózisáról a szakorvos dönt, előzetes vizsgálatok alapján. Ennek ellenére olykor előfordulhat a zavar túlkezelése- ekkor az adag csökkentésére van szükség. Hogy mégis milyen tünetek esetén gyanakodjon a problémára, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Hormonpótlás a pajzsmirigy alulműködése esetén

A nyak elülső részén található apró szerv, a pajzsmirigy két igen fontos hormont termel (T3, T4), melyek az egész szervezet működésére hatással vannak, elsősorban az anyagcsere folyamatokon keresztül. Amennyiben nincs jelen belőlük elegendő mennyiség, akkor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. Tünetei közt szerepel többek között hajhullás, álmosság, depressziós hangulat, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, valamint normál étkezés melletti hízás. A problémát a jódhiány mellett gyakran egy autoimmun betegség, a Hashimoto thyreoditis okozza. Terápiáját tekintve nagy hangsúly van a hiányzó hormonok mesterséges pótlásán, melyet a betegnek az esetek többségében élete végéig szednie kell. A dozírozás a laboreredmények függvénye, melyet bizonyos időközönként ismételni szükséges, hiszen az idő folyamán az értékek változhatnak- ebben az esetben az addigi terápia módosítására van szükség.

Tünetek, melyek túlkezelésre utalhatnak

 • szapora pulzus nyugalmi állapotban is
 • álmatlanság
 • kézremegés
 • nyugtalanság
 • hasmenés
 • fogyás normál étkezés mellett
 • feledékenység
 • izzadás

Mit kell ilyenkor tenni?

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, úgy mihamarabb forduljon szakemberhez, ugyanis a pajzsmirigy alulműködés túlkezelése komoly egészségügyi problémákat okozhat, mivel a szerv túlműködésébe csap át. Amennyiben a vizsgálatok megerősítik a feltételezett diagnózist, úgy az orvos a gyógyszer mennyiségének csökkentését írja elő. Ezáltal ismét a normál tartomány keretein belülre kerül a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a kellemetlen tünetek is megszűnnek. Azonban fontos, hogy csakis szakorvos jóváhagyásával változtasson a dózison, mivel több tényező is befolyásolja a megfelelő adagot, pl. a TSH, T3, T4 szintje, sőt, a beteg testsúlya is- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ezekben az esetekben lehet szükség a terápia módosítására

 • várandósság
 • nagyobb testsúlyváltozás
 • egyéb gyógyszerek tartós alkalmazása

 

Mindemellett érdemes laborvizsgálattal rendszeresen ellenőriztetnie az értékeit, ugyanis gyakran megeshet, hogy az addigi terápia már nem megfelelő!

 

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

A védőnői, illetve a gyermek háziorvosi vizsgálatokon nagy szerepet kap a gyermek súlygyarapodásán kívül a növekedés nyomon követése. Ebben nagy szerepe van az ún. növekedési percentilis görbének, melynek segítségével könnyen és egyszerűen lehet követni a gyerek fejlődését és kiszűrhetők a kóros állapotok. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát az alacsonynövés és a SHOX gén defektusa közti kapcsolatról és a növekedési hormon adásáról kérdeztük.

további részletek »
Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Ha kellemetlen tünettel szembesül valaki, akkor gyakran már maga a panasz sejteti, hogy milyen szervünk lett beteg. A pajzsmirigyzavarok azonban olyan tüneteket produkálhatnak, melyekből az illető nem is gondolná, hogy ennek az apró szervnek a hibás működése okozza a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája összeszedett néhány ilyen panaszt. 
 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!