Alacsony tesztoszteronszint is állhat a férfias alkat hiányában

Alacsony tesztoszteronszint is állhat a férfias alkat hiányában

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.10.05 Módosítva: 2016.10.05
Pubertáskor után a legtöbb fiú és férfi férfias, izmos alkatra vágyik. Ez természetesen nem jelent egyet body-builder felépítéssel, ám egy bizonyos kor után szükségszerű, hogy az erősebbik nem képviselőin nagyobb izomtömeg alakuljon ki. Bár a genetika igen sokat nyom a latba, amikor az ember alkatát vizsgáljuk, ám ha a férfias vonások nem jelentkeznek, annak hátterében alacsony tesztoszteronszint is állhat. Hogy miként lehet orvosolni a problémát, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük.

A tesztoszteron szerepe

A férfi nemi hormonok közé tartozó tesztoszteron elsősorban a férfi nemi jellegek kialakításáért felel, így fontos szerepet játszik a szőrnövekedésben, az izomtömeg kialakulásában, a mutálásban, a valamint befolyásolja a nemi vágyat, az erekciót és a nemzőképességet is. A tesztoszteron termelődését az agyalapi mirigy által előállított LH nevű hormon segíti, amit a hypothalamusban termelődő gonadotropot serkentő (GnRH) hormon termel.  Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a tesztoszteron az egyik legfontosabb férfi nemi hormon, a női szervezetben is jelen van, csak jóval kisebb mennyiségben.

Hiánya akár önértékelési gondokat is okozhat

Látható tehát, hogy a tesztoszteron - és aktív formája a dihidrotesztoszteron- felelős a férfi nemi jellegek kialakulásáért, ezért hiánya súlyos önértékelési zavarhoz is vezethet, hiszen késői nemi érést, a férfias alkat hiányát, a hang elmélyülésének elmaradását (mutálás) eredményezheti. A tesztoszteron termelés késése a késő pubertásban is jelen van, amely a növekedés késésével is jár. Serdülőkor tájékán a gyermekben ez gyakran depressziót, szorongást válthat ki, ezért érdemes mihamarabb kezelni a problémát. Ráadásul felnőttkorban amellett, hogy tesztoszteronhiánykor libidócsökkenés figyelhető meg, a gyermeknemzésre is negatív hatással van. Elegendő tesztoszteron hiányában ugyanis a spermiumképződés is zavart szenved.

Tesztoszteron és az izomtömeg

A tesztoszteron igen komoly befolyást gyakorol az izomtömegre, ugyanis az izomépítéshez a hormon jelenléte is szükséges (nem hiába juttatnak be olykor a testépítők pluszban tesztoszteront). Ráadásul mivel fokozza az izmok fehérje termelődését, így az izomerősséget is növeli. Hiányában ezért izomvesztés figyelhető meg, sőt, mivel az ösztrogén túlsúlyba kerülhet, ezzel párhuzamosan nagyobb mennyiségű zsírlerakódással is számolni kell.

Mi okozhat alacsony tesztoszteronszintet?

  • cukorbetegség
  • hipofízis zavara
  • kemoterápia
  • szteroidok
  • metabolikus szindróma
  • stressz
  • idősebb kor

 

Hormonpótlással növelhető a tesztoszteronszint

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint amennyiben vérvétel útján bebizonyosodott a diagnózis, úgy első körben érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, és azt kezelni szükséges. Emellett a kezelőorvos hormonpótlást javasolhat a betegnek- ez történhet injekció, tabletta vagy tapasz formájában is. Ám fontos, hogy csakis orvosi javallatra, a szakember által meghatározott dózisban szabad alkalmazni a hormonpótlást, rendszeres kontroll mellett!

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok