Alacsony tesztoszteronszint is állhat a férfias alkat hiányában

Alacsony tesztoszteronszint is állhat a férfias alkat hiányában

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.10.05 Módosítva: 2016.10.05
Pubertáskor után a legtöbb fiú és férfi férfias, izmos alkatra vágyik. Ez természetesen nem jelent egyet body-builder felépítéssel, ám egy bizonyos kor után szükségszerű, hogy az erősebbik nem képviselőin nagyobb izomtömeg alakuljon ki. Bár a genetika igen sokat nyom a latba, amikor az ember alkatát vizsgáljuk, ám ha a férfias vonások nem jelentkeznek, annak hátterében alacsony tesztoszteronszint is állhat. Hogy miként lehet orvosolni a problémát, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusát kérdeztük.

A tesztoszteron szerepe

A férfi nemi hormonok közé tartozó tesztoszteron elsősorban a férfi nemi jellegek kialakításáért felel, így fontos szerepet játszik a szőrnövekedésben, az izomtömeg kialakulásában, a mutálásban, a valamint befolyásolja a nemi vágyat, az erekciót és a nemzőképességet is. A tesztoszteron termelődését az agyalapi mirigy által előállított LH nevű hormon segíti, amit a hypothalamusban termelődő gonadotropot serkentő (GnRH) hormon termel.  Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a tesztoszteron az egyik legfontosabb férfi nemi hormon, a női szervezetben is jelen van, csak jóval kisebb mennyiségben.

Hiánya akár önértékelési gondokat is okozhat

Látható tehát, hogy a tesztoszteron - és aktív formája a dihidrotesztoszteron- felelős a férfi nemi jellegek kialakulásáért, ezért hiánya súlyos önértékelési zavarhoz is vezethet, hiszen késői nemi érést, a férfias alkat hiányát, a hang elmélyülésének elmaradását (mutálás) eredményezheti. A tesztoszteron termelés késése a késő pubertásban is jelen van, amely a növekedés késésével is jár. Serdülőkor tájékán a gyermekben ez gyakran depressziót, szorongást válthat ki, ezért érdemes mihamarabb kezelni a problémát. Ráadásul felnőttkorban amellett, hogy tesztoszteronhiánykor libidócsökkenés figyelhető meg, a gyermeknemzésre is negatív hatással van. Elegendő tesztoszteron hiányában ugyanis a spermiumképződés is zavart szenved.

Tesztoszteron és az izomtömeg

A tesztoszteron igen komoly befolyást gyakorol az izomtömegre, ugyanis az izomépítéshez a hormon jelenléte is szükséges (nem hiába juttatnak be olykor a testépítők pluszban tesztoszteront). Ráadásul mivel fokozza az izmok fehérje termelődését, így az izomerősséget is növeli. Hiányában ezért izomvesztés figyelhető meg, sőt, mivel az ösztrogén túlsúlyba kerülhet, ezzel párhuzamosan nagyobb mennyiségű zsírlerakódással is számolni kell.

Mi okozhat alacsony tesztoszteronszintet?

  • cukorbetegség
  • hipofízis zavara
  • kemoterápia
  • szteroidok
  • metabolikus szindróma
  • stressz
  • idősebb kor

 

Hormonpótlással növelhető a tesztoszteronszint

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint amennyiben vérvétel útján bebizonyosodott a diagnózis, úgy első körben érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, és azt kezelni szükséges. Emellett a kezelőorvos hormonpótlást javasolhat a betegnek- ez történhet injekció, tabletta vagy tapasz formájában is. Ám fontos, hogy csakis orvosi javallatra, a szakember által meghatározott dózisban szabad alkalmazni a hormonpótlást, rendszeres kontroll mellett!

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat