A cukorbetegség hatására a látását is elveszítheti!

A cukorbetegség hatására a látását is elveszítheti!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.04.06 Módosítva: 2016.04.06
A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, így ha látászavar alakul ki, azzal rendszerint gyorsan szemész szakorvoshoz fordulunk. Csakhogy előfordul, hogy probléma nem szemészeti eredetű, hiszen lehet, hogy a homályos látás csupán egy tünet, ami egy komoly betegségre hívja fel a figyelmet. A cukorbetegségről, és annak látással való kapcsolatáról dr. Tänczer Tímea, a Budai Endokrinközpont diabetológusa beszél.

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, így ha látászavar alakul ki, azzal rendszerint gyorsan szemész szakorvoshoz fordulunk. Csakhogy előfordul, hogy probléma nem szemészeti eredetű, hiszen lehet, hogy a homályos látás csupán egy tünet, ami egy komoly betegségre hívja fel a figyelmet.

A cukorbetegségről, és annak látással való kapcsolatáról dr. Tänczer Tímea, a Budai Endokrinközpont diabetológusa beszél.

A látásromlás

A látásromlás hátterében esetek nagy részében szemészeti probléma áll, azonban a korábban fel nem ismert cukorbetegség is okozhat szokatlan, hirtelen kialakuló látásromlást, mely a beteget orvoshoz irányítja.

A cukorbetegség és hatásai

A diabétesz, vagy cukorbetegség a mai világ egyik vezető problémája, ami nem csak a felnőtteket, hanem sajnos sok esetben a gyerekeket is érinti.

A test megfelelő működéséhez energiára van szükség, melyhez a sejtek cukor felhasználásával jutnak hozzá. A vérben lévő cukor (glükóz) felvételéhez inzulin szükséges. Az inzulin relatív vagy abszolút hiányában a cukor nem jut be a sejtekbe, ami komoly gondokat eredményezhet. A cukorbetegségnek két formáját is ismerjük:

Az egyes típusú cukorbetegség oka nem teljesen tisztázott. A genetikai fogékonyság mellett, egyéb külső tényezők, fertőzések, valamint a D-vitamin hiány oki szerepét is feltételezik, autoimmun gyulladásos folyamatok hatására a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása figyelhető meg, következményesen abszolút inzulin hiány kialakulásával. Az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők gyerekkoruktól inzulinadásra szorulnak. Ha nem kapnak elegendő inzulint, akkor a sejtek éheznek, és zsírokat és fehérjéket alakítanak át cukorrá. Ennek következtében keton test halmozódik fel a vérben, valamit a magas vércukorszint miatt a vizelettel távozó vércukor nagyarányú folyadékvesztést eredményez, ami kiszáradáshoz, kómához vezethet.

A kettes-típusú cukorbetegség kialakulásának hátterében az örökletes hajlam mellett ismert egyéb tényezők szerepe. Az elhízás, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a nem optimális D-vitamin ellátottság is közrejátszik a kórkép korai megjelenésében.  A betegség korai szakaszában döntően az inzulin hatás gyengülése, inzulin rezisztencia figyelhető meg, későbbiekben az inzulin elválasztás is károsodik. Mivel ennél a formánál van valamennyi inzulin a szervezetben, így kezdetben nincsenek tünetek, ezért a betegség felismerése késik. Dr. Tänczer Tímea, a Budai Endokrinközpont diabetológusa elmondta, hogy a kettestípusú cukorbetegek felénél, már a cukorbetegség felismerésekor észlelhetők az idült szövődmények, így a szemfenék-, az idegek- illetve a vese károsodás jelei, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis és az időben megkezdett életmód váltás és egyénre szabott kezelés bevezetése.

 A cukorbetegség és a szem

A megemelkedett vércukorszint révén a glukóz koncentráció a szemgolyóban is túlságosan magas szintet ér el, miáltal annak fénytörése megváltozik, homályos látás alakul ki. A cukorbetegség erekre gyakorolt negatív hatása miatt a szemfenék is károsodhat. A szemfenéki erek állapota romlik, miáltal a szemfenéken elhelyezkedő fényérzékelő sejtek károsodnak. Ezt az állapotot retinopathiának nevezzük, mely a súlyos, érújdonképződéssel járó esetekben üvegtesti illetve szemfenéki vérzést, súlyos látásromlást is okozhat. A diabétesz hazánkban a vakság második leggyakoribb oka.

Hogyan mentheti meg a látását?

A diabétesz okozta szemproblémák kezelésének első lépése mindenképpen a kórosan emelkedett vércukorszint normalizálása kell, hogy legyen, diabetológus szakorvos segítségével.

A cukorbetegség gyanújeleinek felismerését követően az ismételten, labor vizsgálat során mért magas vércukor szint meghatározásával sor kerül a betegség diagnózisának felállítására. A betegség felismerése után életmódváltozást tanácsolunk, illetve egyénre szabottan meghatározzuk a gyógyszeres kezelés szükségességét, módját. A kezelés során a vércukor önellenőrzés nagy jelentőségű. Amennyiben az életmód-, illetve a gyógyszeres kezelés nem kellő hatékonyságú, a páciens három hónap múltán a kezelési célokat nem érte el, a gyógyszerelés kiegészítése, módosítása szükséges.

A cukorbetegek gondozása során a krónikus szövődmények szűrése, követése alapvető, ennek része az évente pupillatágítással elvégzett szemfenéki vizsgálat is.

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok