Tanácsok a méh egészségéért

Tanácsok a méh egészségéért

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.07.16 Módosítva: 2015.07.16
A meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra hívja fel a figyelmet.

A meddőség egyre több fiatal nőt érint, melynek hátterében több ok is állhat. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa a „hideg méh” néven ismert elváltozásra hívja fel a figyelmet.

hideg méh-pajzsmirigy alulműködés-meddőségA pszichés eredetű, vagy orvosi nevén funkcionális meddőséggel kapcsolatban általában két féle vélemény olvasható a szakirodalomban: sokan az áltudomány témakörébe sorolják, így az egész problémakörrel nem is kívánnak foglalkozni. Mások mindent egyetlen tényezőre, a „hideg méh” típusú elváltozásokra vezetnek vissza. Az igazság, valahol a két véglet között van. Valóban van ilyen betegség és a hidegnek fontos immunológiai és hormonális hatásai vannak. A kiváltó okok között azonban nem csupán a hideg, fizikai hideg állhat, hanem az stressz következtében kialakuló keringési zavar is.

Hideg környezetben csökken a szervezet védekező képessége

A hideg hatását a szervezetbe jutó kórokozók bekebelezésére, ún. phagocytosisára korábban már kísérletben vizsgáltam – mondja Balázs professzor. A kísérlet egyszerű volt. Saját véremből származó, bekebelező, azaz phagocytáló sejteket preparáltunk és a kémcsőben hozzáadtunk élesztő gombákat tartalmazó tápoldatot. 60 perc múlva megszámoltuk, hogy egy sejt hány gombát tudott bekebelezni. Kiderült, hogy a 360 C-on tartott kémcsőben egy sejt átlagosan 6 gombát tudott „elnyelni, addig 250 C-on csak 1-2-t. A kísérlet igazolta, hogy a természetes védekező képesség első vonalát képező bekebelező sejtek működése hőmérséklet-függő.

Mit tehetünk a megelőzésért?

A méh állapotára a hideg mellett a vegyszerek, hormonok és életmódunk is hatással van. Egészségének megőrzése érdekében Balázs professzor a következőket tanácsolja: • Hideg, nedves helyre, földre, kőre ne üljön, ne tartózkodjon hosszasan hideg helyen!
• Nagyon hideg italokat ne fogyasszon!
• Megfelelő módon öltözzön, lehetőleg használjon zoknit!
• Ne fürödjön hideg vízben a menstruációs ciklus második felében, mert ebben a periódusban immunhiányos állapot alakul ki és a fertőzés esélye nagyobb!
• A hagyományos tamponokról az USA-ban, az FDA kimutatta, hogy gyakran tartalmaznak vegyi szennyező anyagok, amelyek hormonszerű hatásúak, xenoösztrogének és meddőséget, fejlődési problémákat okozhatnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy kerüljék azon tampon és egészségügyi betétek használat, amelyek klórt, ill. más vegyszereket tartalmaznak. Helyettük természetes anyagokat használjanak: pamutból, gyapotból, selyemből (nem műselyemből).
• Ne üljön túl sokáig, pláne hideg helyen! Nem megfelelő testmozgás gátolja egészséges vér és nyirokkeringést a kismedencében. Ez okozhatja a méhfal megvastagodását és növeli az endometriosis esélyét. „Szóval kelj fel, és jár! Legalább óránként egyszer. A méhnyálkahártyáról leváló sejtek hideg hatására retrográd, tehet az élettanival ellenkező irányba, a hasüregbe jutnak és endometriosis alakulhat ki. A phagocyta sejtek képesek ezeket a sejteket „feldarabolni” és megemészteni, tehát fontos szerepet játszanak az endometriosis megelőzésében.
• A hagyományos hormonpótló terápia (HRT) tartalmaz szintetikus hormonokat, amelyek megszakítják a természetes hormon egyensúlyt. Ne használja a fogamzás-gátló tablettákat hosszabb ideig! Kutatások kimutatták, hogy a fogamzásgátló tabletták folyamatos szedése nyolc év alatt megszakíthatja a szervezet természetes hormon egyensúlyát, és növeli a mióma kialakulásának valószínűségét.
• A csökkent pajzsmirigyműködés következtében kialakult immunhiány fontos rizikó faktor. A pajzsmirigy hormonjai fokozzák a phagocytosist, ezért is időben kell(ene) erre felfigyelni és a kezelést elkezdeni. Sajnos a helyzet az, hogy akkor találkozom a betegekkel, amikor már meddőnek nyilvánították őket vagy ismételten volt akár több spontán vetélésük is.
• Miután a szexuális partnerek száma növeli az esélyét a kismedencei gyulladásnak, ezért a partnerek gyakori cseréje mindenképpen kerülendő. Az egyik kutatás Angliában kimutatta ugyanis, hogy a nők kismedencei gyulladásos betegsége 70% -kal csökkent, amikor a szexuális partner bakteriális fertőzöttségét megszüntették.
• Fontos! Ne tartsa vissza a vizeletét! A hólyagban visszatartott vizelet bakteriális fertőzésre hajlamosít, különösen hosszabb hideghatás után.
• Vegye komolyan a hüvelyi folyást! Ez forrása lehet a fertőzéseknek. A hüvely élettani savas kémiai hatása (pH) védelmet jelent.

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK