Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el?

2017-03-13 17:28:01 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el?

Amikor valakinek megváltozik a gyermekének a viselkedése, pánikba esik és megijed, vajon mit ronthatott el. Az esetek többségében pusztán átmeneti időszakról beszélünk (pl. kamaszkor, költözés, válás, haláleset stb.), ám ha nem történt semmi komolyabb változás az életében, és ha már huzamosabb ideje tart a probléma, úgy fontos, hogy a szülő utánajárjon annak, mi is válthatta ki a gyermeknél a viselkedést. Ilyenkor sokan pszichológust keresnek fel, ám érdemes laborvizsgálatot is végeztetni, ugyanis nem ritkák a kisebbeknél sem a pajzsmirigyzavarok, melyek gyakran a beteg hangulatára, viselkedésére, koncentrációs képességére is komoly hatással vannak.

Miért lesz a gyermekem pajzsmirigybeteg?

A pajzsmirigy problémák kialakulásának oka pontosan nem ismert, ám a genetikai hajlam és a kevés jód fogyasztása (ez Magyarországra kifejezetten jellemző) igencsak fokozza a zavar kialakulásának esélyét. Érdemes tudni, hogy a 2 éven aluliaknál diagnosztizált pajzsmirigybetegség komoly fejlődészavarokat okozhat, ezért mihamarabb kezelni kell- ez szerencsére ritka, és gyakoribb az, amikor már az iskoláskorú fiataloknál jelentkezik a probléma. Ekkor már nem okoz az állapot súlyos károkat, ám igen kellemetlen tünetekkel járhat, ráadásul a későbbiekben akár meddőséghez is vezethet!

Gyakran más tünetek is jelentkeznek

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében több tünettel is felhívják magukra a figyelmet, ám ezek gyakran igen hétköznapi panaszok, hogy az ember sokszor átsiklik rajtuk. Ilyen a hangulatváltozáson kívül például a testsúlyban bekövetkezett változások, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hideg-vagy melegtűrés, fokozott izzadás, szorulás/hasmenés- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Hogy pontosan milyen tünetek is jelentkeznek, az attól függ, hogy pajzsmirigy alul-vagy túlműködés áll-e fenn.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei: normál étkezés melletti hízás, fáradékonyság, álmosság, depressziós hangulat, székrekedés, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hidegtűrés, alacsony vérnyomás, koncentrációs zavarok

Pajzsmirigy túlműködés tünetei: normál étkezés melletti fogyás, stressz, idegesség, hasmenés, gyakori széklet, szapora pulzus, fokozott izzadás, menstruációs zavarok

Vérvétellel gyorsan megállapítható

A pajzsmirigyzavarok egyszerű vérvétellel gyorsan megállapíthatóak a TSH (agyalapi mirigy hormon), a pajzsmirigyhormonok: trijódthyronin (T3), tiroxin (T4) és pajzsmirigy ellenes antitestek (anti-TPO, anti-TGL) értékéből. A szakorvos szükség esetén ultrahanggal is megvizsgálja a pajzsmirigyet a szerv megnagyobbodása, illetve göbök jelenléte után kutatva.

Szerencsére az esetek többségében kordában tartható betegségről van szó, bár az illető gyakran élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul.  Fontos, hogy a gyermeke állapotát rendszeresen ellenőrizzék, ugyanis nem ritka, amikor dózismódosításra van szükség.

További híreink>>>

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

Alacsony a gyermekem! Ez a genetikai betegség állhat a hátterében

A védőnői, illetve a gyermek háziorvosi vizsgálatokon nagy szerepet kap a gyermek súlygyarapodásán kívül a növekedés nyomon követése. Ebben nagy szerepe van az ún. növekedési percentilis görbének, melynek segítségével könnyen és egyszerűen lehet követni a gyerek fejlődését és kiszűrhetők a kóros állapotok. Dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát az alacsonynövés és a SHOX gén defektusa közti kapcsolatról és a növekedési hormon adásáról kérdeztük.

további részletek »
Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Ha kellemetlen tünettel szembesül valaki, akkor gyakran már maga a panasz sejteti, hogy milyen szervünk lett beteg. A pajzsmirigyzavarok azonban olyan tüneteket produkálhatnak, melyekből az illető nem is gondolná, hogy ennek az apró szervnek a hibás működése okozza a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája összeszedett néhány ilyen panaszt. 
 

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!