Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el?

2017-03-13 17:28:01 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el?

Amikor valakinek megváltozik a gyermekének a viselkedése, pánikba esik és megijed, vajon mit ronthatott el. Az esetek többségében pusztán átmeneti időszakról beszélünk (pl. kamaszkor, költözés, válás, haláleset stb.), ám ha nem történt semmi komolyabb változás az életében, és ha már huzamosabb ideje tart a probléma, úgy fontos, hogy a szülő utánajárjon annak, mi is válthatta ki a gyermeknél a viselkedést. Ilyenkor sokan pszichológust keresnek fel, ám érdemes laborvizsgálatot is végeztetni, ugyanis nem ritkák a kisebbeknél sem a pajzsmirigyzavarok, melyek gyakran a beteg hangulatára, viselkedésére, koncentrációs képességére is komoly hatással vannak.

Miért lesz a gyermekem pajzsmirigybeteg?

A pajzsmirigy problémák kialakulásának oka pontosan nem ismert, ám a genetikai hajlam és a kevés jód fogyasztása (ez Magyarországra kifejezetten jellemző) igencsak fokozza a zavar kialakulásának esélyét. Érdemes tudni, hogy a 2 éven aluliaknál diagnosztizált pajzsmirigybetegség komoly fejlődészavarokat okozhat, ezért mihamarabb kezelni kell- ez szerencsére ritka, és gyakoribb az, amikor már az iskoláskorú fiataloknál jelentkezik a probléma. Ekkor már nem okoz az állapot súlyos károkat, ám igen kellemetlen tünetekkel járhat, ráadásul a későbbiekben akár meddőséghez is vezethet!

Gyakran más tünetek is jelentkeznek

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében több tünettel is felhívják magukra a figyelmet, ám ezek gyakran igen hétköznapi panaszok, hogy az ember sokszor átsiklik rajtuk. Ilyen a hangulatváltozáson kívül például a testsúlyban bekövetkezett változások, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hideg-vagy melegtűrés, fokozott izzadás, szorulás/hasmenés- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Hogy pontosan milyen tünetek is jelentkeznek, az attól függ, hogy pajzsmirigy alul-vagy túlműködés áll-e fenn.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei: normál étkezés melletti hízás, fáradékonyság, álmosság, depressziós hangulat, székrekedés, hajhullás, menstruációs zavarok, csökkent hidegtűrés, alacsony vérnyomás, koncentrációs zavarok

Pajzsmirigy túlműködés tünetei: normál étkezés melletti fogyás, stressz, idegesség, hasmenés, gyakori széklet, szapora pulzus, fokozott izzadás, menstruációs zavarok

Vérvétellel gyorsan megállapítható

A pajzsmirigyzavarok egyszerű vérvétellel gyorsan megállapíthatóak a TSH (agyalapi mirigy hormon), a pajzsmirigyhormonok: trijódthyronin (T3), tiroxin (T4) és pajzsmirigy ellenes antitestek (anti-TPO, anti-TGL) értékéből. A szakorvos szükség esetén ultrahanggal is megvizsgálja a pajzsmirigyet a szerv megnagyobbodása, illetve göbök jelenléte után kutatva.

Szerencsére az esetek többségében kordában tartható betegségről van szó, bár az illető gyakran élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul.  Fontos, hogy a gyermeke állapotát rendszeresen ellenőrizzék, ugyanis nem ritka, amikor dózismódosításra van szükség.

További híreink>>>

 

Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Endokrin problémák gyermekeknél- milyen panaszok utalhatnak rá?

Minden szülő aggódva figyeli gyermekét, ha az valamilyen furcsa, szokatlan tünetet produkál, főleg, ha az nem a megszokott orrfolyás, torokfájás. Akárcsak a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is előfordulhatnak hormonzavarok, és nem ritka, amikor a panaszok mögött endokrinológiai probléma húzódik. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa ismerteti azokat a tüneteket, melyek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni.

további részletek »
Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

Kínozzák a szelek? A hormonjait is okolhatja miattuk!

A bélgázosság, szélgörcsök igen kellemetlen panaszoknak számítanak, és a legtöbben csak csendben szenvednek miattuk, hiszen senki sem szereti másoknak kiteregetni a hasonló gondjaikat. Viszont, ha gyakran előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis endokrin gond is állhat a hátterében! Hogy milyen hormonális zavarok okozhatnak bélgázosságot, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa osztotta meg.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!