Ha nagyon fázik, az nem csak a hideg miatt lehet!

Ha nagyon fázik, az nem csak a hideg miatt lehet!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.02.12 Módosítva: 2016.02.12
A tél együtt jár a hideggel is, ami pedig sokszor jelenti azt, hogy az ember fázik. De azért az nem mindegy mennyire. Hiszen, ha érezte már, hogy a télikabát, a kesztyű és a mozgás ellenére is fázik, akkor akár pajzsmirigy betegség is állhat a háttérben. A problémáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

A pajzsmirigy, és szerepe

A pajzsmirigy egy igen kicsi, de annál fontosabb szerve az embernek. Nők esetében 18 köbcentiméter, míg férfiaknál 25 köbcentiméter a maximális térfogata. A pajzsmirigy hormonjai az egész testre kifejtik a hatásukat, ráadásul olyan formákban is, ahogyan arra nem is számítanánk.

A hormonok, a tiroxin (T3), és a trijód-trinin (T4) az anyagcserébe, a közérzetbe, a fogamzó képességbe, de még testsúlyba is beleszólnak. Képzésük egyik alappillére a test megfelelő jódellátottsága. Hazánk sajnos jódhiányos területnek számít, így a megfelelő képzés sokszor nem valósulhat meg.

A pajzsmirigy hormonok előállítását az agyalapi mirigy egy hormonja a TSH szabályozza. Ha nincs elég pajzsmirigy hormon a szervezetben, akkor a TSH szintje megnő, hogy serkentse a termelés, míg ha túl sok a hormon a szervezetben, akkor a TSH szintje lecsökken.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormonjainak a befolyása kiterjed a hőháztartásra is. Ez pedig azt eredményezi, hogy ha nincs elég T3 és T4 a szervezetben, akkor a hideget is kevésbé tudjuk tolerálni. Ez azonban a téli időszakban sokszor elsikkad, azzal a felkiáltással, hogy hideg van, fáradtabbak vagyunk, vagy nem elég meleg a kabátunk. A pajzsmirigy alulműködésnek azonban nem csak ez az egy tünete van, így érdemes a következőkre is figyelni:

-          Koncentráció és teljesítőképesség romlás

-          Fáradság

-          Székrekedés

-          Depresszió

-          Alacsony pulzus

-          Étvágytalanság melletti, vagy normál étkezés mellett folyamatos testsúlynövekedés

-          Kopaszodás

-          Hallásromlás

Érdemes azonban azt is tudni, hogy a tünetek sokszor lappangva jelentkeznek, így fontos az önvizsgálat, illetve gyanú esetén mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

Diagnózis és kezelés

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a pajzsmirigy problémáit jellemzően a vérvétel kimutatja. Ám ha ez nem lenne elegendő, akkor képalkotó berendezésekkel is felmérhető a mirigy állapota, így a diszfunkció okára is fényt lehet deríteni, mely igen sokrétű is lehet, kezdve az autoimmun betegséggel, a daganatig bezárólag.

A pajzsmirigy problémák kezelése történhet gyógyszeresen, ahol a hiányzó hormont pótolják, esetleg más gyógyszerekkel a termelést lassítják. Létezik izotópos kezelés is, melyet azonban csak túlműködés esetén alkalmaznak, valamint természetesen a műtét is egy lehetséges megoldásként jelentkezik. a kezelés menetéről az anamnézis, és a vizsgálati adatok birtokában mindig a szakorvos dönt. A pajzsmirigy működési zavarait gyógyítani csak ritkán lehet, jellemzőbb a folyamatos gyógyszeres kezelés, mely orvosi felügyeletet igényel, így időről időre felülvizsgálatra van szükség.

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK