Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is!
A Dél- Amerikában őshonos stevia – vagy más néven a jázminpakóca- leginkább édes leveleiről és gyógyhatásairól ismert napraforgófélék családjába tartozó növény. A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor, folyékony kivonatok édesítőereje pedig közel 300-szor édesebb a hagyományos répacukornál, így lényegesen kevesebbet szükséges belőle felhasználni. Gyógyhatásaira már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, így nem csupán fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Sütéshez is bátran használható, hiszen nem hőérzékeny, ám negatív oldala, sokak számára némi kellemetlen mellékízzel rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben használják.
A stevia további gyógyhatásai:
„A stevia több formában is kapható. Beszerezhetjük cserepes fűszernövényként, megvásárolhatjuk szárított leveleit, de akár por, tabletta és folyékony formában is hozzájuthatunk. Azonban még mielőtt a kosarunkba raknánk, győződjünk meg róla, hogy valóban kizárólag steviát tartalmaz az adott készítmény, ugyanis gyakran csak néhány százalékban van jelen a cukorpótlókban”- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Tipp: manapság már egyre gyakrabban találkozunk a boltok polcain steviával édesített csokoládéval, fagylalttal, ketchuppal. Sőt megjelentek a nyírfacukor stevia, és eritrit stevia természetes édesítőszer kombinációk is, melyek négyszeres édesítő erejüknek köszönhetően sokkal gazdaságosabbak, és a stevia jellegzetes íze sem feltűnő bennük.
Érdemes a steviával kapcsolatban azzal is tisztában lenni, hogy élelmiszer adalékanyagként kizárólag édesítőszerként engedélyezett, így E számmal is rendelkezik (E960). Ebből is látszik, hogy a természetes adalékanyagoknak is van E száma, nem csak a mesterséges anyagoknak- teszi hozzá Varga Dóra.
A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.
A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.
A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.