A méz cukorbetegséggel is fogyasztható, de nem mindegy, hogyan!

A méz cukorbetegséggel is fogyasztható, de nem mindegy, hogyan!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.11.24 Módosítva: 2015.11.24
Amikor előkerül a kérdés, hogy az ember cukrot vagy mézet egyen inkább, akkor a mérleg nyelve egyértelműen a méz felé hajlik. Bár a méz, tulajdonságait tekintve 70-80%-ban megegyezik a cukorral, nem szabad megfeledkezni arról, hogy magasabb a vitamin, és ásványi anyag tartalma, valamit antioxidánsokban sincs benne hiány. Ez azt jelenti, hogy a mézet mértékkel fogyasztva mindenképpen győztesen lehet kihozni a cukorral való összecsapásából.

Amikor előkerül a kérdés, hogy az ember cukrot vagy mézet egyen inkább, akkor a mérleg nyelve egyértelműen a méz felé hajlik. Bár a méz, tulajdonságait tekintve 70-80%-ban megegyezik a cukorral, nem szabad megfeledkezni arról, hogy magasabb a vitamin, és ásványi anyag tartalma, valamit antioxidánsokban sincs benne hiány. Ez azt jelenti, hogy a mézet mértékkel fogyasztva mindenképpen győztesen lehet kihozni a cukorral való összecsapásából.

De nem mindegy, hogy az ember egészségesen fogyasztja mértékkel a mézet, vagy cukoranyagcsere problémával. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy milyen szabályok érvényesek ilyenkor.

Cukorbetegség és méz

Olyan hírek is rendszeresen napvilágot látnak, hogy a méz a cukorbetegek számára is megoldás lehet, azonban nem a legjobb választás cukor helyettesítésére. A cukor vagy kémia nevén szacharóz, 100 grammja 400 kcal-t és 100 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ehhez képest a méz 100 grammja átlagosan 326 kcal-t és 82 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kis mértékben kevesebb az energia és szénhidrát tartalma is, de mivel döntő többségében egyszerű, illetve kettős cukrokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli.

Cukorbeteg diétában arra kell törekedni, hogy az étrend összetevői többségében alacsony glikémiás indexűek legyenek, illetve kontrol alatt legyen a bevitt szénhidrát és kalória mennyiség is. Édesítésre javasolt cukorbetegek esetén a mesterséges édesítőszerek használta vagy a természetes eredetű nyírfacukor, eritrit, esetleg stevia alkalmazása.

A méz, gyors vércukoremelő képessége miatt, szigorú szabályok, és betartott mennyiségi korlátok mellett alkalmazható cukorbetegek esetében.

„Egy jól beállított vércukor értékekkel rendelkező cukorbeteg esetén néha, kis mennyiségben természetesen beilleszthető az étrendbe a méz, de minden esetben számolni kell a szénhidrát tartalmával. 1 evőkanál méz elfogyasztása kb. 12 gramm szénhidrátot ad az étrendhez. Ám ha ügyesen válogatjuk össze az alapanyagokat, és magas rost- vagy fehérje tartalmú ételekkel fogyasztjuk, akkor lassíthatjuk a felszívódását.

Találkozhatunk mézpótlóval néhány üzletben, melyben különböző édesítőszerekkel próbálják a méz íz világát pótolni. Viszont a mézben jelenlévő hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat, különleges aromát természetesen nem tudja visszaadni. Ha mézre vágyunk, inkább válaszunk jó minőségű mézet, és kis mennyiségben, ritkán fogyasszuk.” - fűzi hozzá Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Megelőzéssel maradhat az élvezet

A méz nem csak egészséges, hanem finom is, ám csupán korlátozottan élvezhető, különösen, ha az ember cukorbeteg. Ahhoz, hogy a krónikus betegségek kialakulását megelőzhessük, mindenképpen figyelnünk kell a bevitt szénhidrát mennyiségre, és optimális testtömeg fenntartására, elérésére, a rendszeres fizikai aktivitásról nem is beszélve.

Az emberek különbözőek, így egyediek az igényeik, és a lehetőségeik is. Ez azt jelenti, hogy egy minta étrend, minta mozgásprogram messze nem elégíti ki mindenki szükségleteit. Minden esetben egy dietetikus által összeállított egyénre szabott étrendre kell törekedni, és egy gyógytornász vagy személyi edző által javasolt mozgásterápia kialakítására van szükség. Mindemellett az eredmény tökéletessége érdekében az orvosi kontroll is indokolt, hiszen komplex életmódbeli változásokhoz szervesen kapcsolódik több szakember munkája is.

Hírek

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek
Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Túlsúly, meddőség? Lehet, hogy prolaktin túltermelődés okozza?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon többek közt a tejelválasztásért és a terhesség támogatásáért felelős. Ha azonban nem terhesség vagy szoptatás miatt emelkedik meg a szintje, sok probléma forrása lehet. A prolaktin túltermelődés ugyanis menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, indokolatlan tejcsorgást, mellfeszülést, fejfájást, fáradtságot, depressziót és súlygyarapodást is okozhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont főorvos endokrinológusa, belgyógyász az összetett kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok