Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.03.22 13:32
A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van az ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség.  Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen, ám hiányában az egész rendszer működése felborul. Sajnos Magyarország még mindig erősen jódhiányos területnek számít mind az ételek, mind az ivóvíz tekintetében, éppen ezért népbetegség a jódhiány okozta pajzsmirigy megnagyobbodás, a golyva (ugyanis így próbál a szervezet kompenzálni), valamint a pajzsmirigy alulműködés.

A felnőttek jódszükséglete: 150-200 mikrogramm

Magas jódtartalmú ételek: tengeri halak/ sushi, jódozott só/ásványvizek, spirulina alga, körte, petrezselyem

Valamikor csak ront az állapoton a jód plusz bevitele

Amennyiben valakinél jódhiány okozta pajzsmirigyzavart diagnosztizálnak, úgy gyakran ajánlják nekik a jódtartalmú táplálékkiegészítők fogyasztását, ám fontos, hogy ez nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton. Ilyen például az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel fokozott jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, és ez az autoimmun reakciót súlyosbíthatja. Ráadásul sok pajzsmirigyproblémát nem is a jódhiány okoz, így külön bevitelük táplálékkiegészítő formában nem indokolt, sőt egyes esetekben akár a pajzsmirigy túlműködését is generálhatja.

Éppen ezért még mielőtt jódtartalmú táplálékkiegészítőhöz nyúlna, vérvizsgálattal bizonyosodjon meg arról, milyen mennyiségben van belőle jelen a szervezetében, valamint célszerű a témában érdeklődnie a kezelőorvosánál is, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat ezzel kapcsolatban.

„Érdemes továbbá tudni, hogy jód bevitellel, például jód tartalmú kontrasztanyag alkalmazásával, pajzsmirigy túlműködést lehet provokálni. Ráadásul egy, a kardiológiában használatos, jódtartalmú gyógyszer ugyanakkor nem csak pajzsmirigy túlműködést, hanem alulműködést is okozhat. A jód hatása tehát bonyolult, sokrétű folyamat, függ az alkalmazott mennyiségtől és az alkalmazás módjától is, így pajzsmirigyzavar esetén mindenképp célszerű szakorvos tanácsát kikérni”- figyelmeztet dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

 

Téma szakértői

Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Kétoldali pajzsmirigy műtét után beállított tiroxin szedése mellett a TSH-m 6 hét után (első laboron) az elvárt tartomány között van (0,436). Tüneteim nincsenek. Az első endokrino kontrollra 8. hét után kell mennen. A kérdésem az lenne, hogy ezt követően márcsak 3 hónap/félév majd évi 1* kell kontroll labort csináltatnom (ha nincs panasz) illetve endokrinológust is évente egyszer fel kell rendszeresen keresnem, vagy hogyan zajlik az utógondozás? -erről sajnos sehol sem lehet igazán olvasni-. Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Angéla

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A kontrollok gyakoriságát az szabja meg, hogy mennyire stabil a megfelelő TSH szint. Eleinte 3 havonta, később fél-egy évente javasolt az ellenőrzés. Erről a gondozást végző endokrinológus dönt.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK