Pajzsmirigy alulműködés a “beachbody” útjában

Pajzsmirigy alulműködés a “beachbody” útjában

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.05.09

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen vágnak bele diétákba és kezdenek el rendszeresebben mozogni, hogy minél jobb formába hozzák magukat. Sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére sem mennek le a plusz kilók. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

Amint beköszöntenek a melegebb hónapok, a sokat takaró ruhaneműk a szekrény mélyére kerülnek és előjönnek a lengébb, többet mutató darabok. Akik több-kevesebb súlyfelesleggel küzdenek, számukra nehezebb időszak, hiszen az önbizalmat nagyban ronthatják az itt-ott fellelhető zsírpárnák. A legtöbben ilyenkor vágnak bele különböző diétákba és kezdenek el edzeni. Azonban egyesek azt tapasztalhatják, hogy bármit is tesznek, nem képesek elérni a kívánt eredményt. Ha nagy erőfeszítések árán sem mennek le a plusz kilók, úgy érdemes utánajárni annak, hogy mi is hátráltatja a fogyást, mert könnyen lehet, hogy hormonzavar áll a probléma mögött.
 

Gyakori ok a pajzsmirigy alulműködés

 
A pajzsmirigy alulműködés igen gyakori hormonzavar, melynek az egyik jellemző tünete a hízás, illetve a fogyásra való képtelenség. Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a szigorú diéta sem hoz jelentős eredményt. Ilyenkor ahelyett, hogy abbahagyják az életmódváltást, és elkönyvelik, hogy úgysem képesek leadni a súlyfelesleget, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy nem hormonális probléma áll-e a háttérben.
 
elhízás pajzsmirigy alulműködés miatt“Nagyon gyakori, hogy a pajzsmirigy alulműködésre akkor derül fény, amikor nem sikerül leadni a súlyfelesleget, hiszen ez a zavar egyik fő tünete. Szerencsére a probléma könnyen diagnosztizálható egyszerű laborvizsgálattal, ahol ellenőrzik a TSH és a vérben jelenlevő szabad pajzsmirigy hormonok (fT3, fT4) szintjét. Amennyiben kiderül az alulműködés, úgy pluszban érdemes utánajárni, vajon mi is okozza a problémát, ugyanis lehet, hogy autoimmun zavar (pl. Hashimoto) vagy jódhiány generálják. Autoimmun pajzsmirigy betegség jelenlétéről bizonyos autoantitestek pozitivitása ill. a pajzsmirigy ultrahang kép adhat felvilágosítást” - magyarázza dr. Borús Hajnal, az Endokrinközpont endokrinológusa.
 

Rendezze hormontermelését és érje el az álomalakot

 
A pajzsmirigy alulműködés gyógyszeresen sikeresen kezelhető- ekkor mesterségesen pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. Emellett érdemes lehet szelént és jódot is szednie az érintettnek, ugyanis ezen ásványi anyagok igen fontosak a megfelelő pajzsmirigy hormontermeléshez (fontos azonban, hogy autoimmun pajzsmirigy betegség esetén a plusz jód bevitele nem ajánlott, ugyanis az fokozhatja a gyulladást, az autoimmun folyamatokat – ez alól kivételt képez a várandósság időszaka, amikor megnő a jódszükséglet, s a magzat megfelelő kognitiv fejlődésének elősegítésére kell hogy a kismama jódot kapjon). A pajzsmirigy megfelelő működését gyógynövényekkel is támogathatjuk. Ilyenek például a galaj vagy az ayurvédikus gyógyászatban is használt ashwagndha.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Az lenne a kérdésem, hogy szedhetek-e Barátcserjét ? Pajzsmirigy alul működésre 75mg-os Letroxot szedek ,ami szépen be is állította, valamint magas az Anti-TPO: 208. Lombik programban vagyok, és olvastam, hogy a barátcserje jót tehet ilyen esetben.

Köszönöm

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Nóra!

A barátcserje valóban jó hatású lehet, ellenjavallata nincs,nyugodtan szedheti.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális minőség

Rövid időn belül időponthoz jutottam. Az ellátás során az ember maximálisan azt a minőséget kapja amire számít. A szakorvossal is tökéletesen meg voltam elégedve, ajánlottam is már az ismeretségi körömben hasonló problémával küzdőknek.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok