Bőrproblémák hormonzavar miatt – mely probléma mit jelezhet?

Bőrproblémák hormonzavar miatt – mely probléma mit jelezhet?

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2018.11.16

A bőrproblémák igen zavaróak tudnak lenni, pláne akkor, ha nem is lehet őket elkendőzni. Az esetek egy részében a kellemetlen probléma hátterében a hormonok játéka áll, melyet, ha kezelnek, a panaszok is javulnak. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, bizonyos hormonok zavarai milyen tüneteket okozhatnak.

Akne

A pattanások rendszerint a tinédzserek életét keserítik meg, ám sajnos a felnőtt korosztály tagjainál is megjelenthetnek. Általában az androgének (tesztoszteron, DHEA) fokozott jelenléte okozza a panaszt. Ezek ugyanis nagyban befolyásolják a faggyúmirigy működését, így az zsíros, aknés bőrt eredményez. Ráadásul pórusok ekkor kitágulnak, amiben a baktériumok és a szennyeződések remekül meg tudnak telepedni, így nem ritka, amikor a bőr mindemellett gyulladásos állapotba is kerül. A tesztoszteron szintjének emelkedése menstruáció előtt normálisnak számít (ezért jelennek meg sokaknál pattanásos a vérzés előtt), ám ha folyamatos problémát okoz, akkor érdemes inzulinrezisztenciára/PCOS-re gyanakodni, mivel ezen állapotok során is magasabb az androgének jelenléte.

Száraz bőr

A bőr hidratáltsága nagyban függ attól, ki mennyi folyadékot fogyaszt a nap folyamán, mennyit tartózkodik a napon, milyen arcápolási termékeket használ stb. Azonban ha mindenre odafigyel, mégis kellemetlenül feszül a bőre, viszket és hámlik, akkor az hormonzavart jelezhet. Ezt több állapot is okozhatja, ám igen gyakori pajzsmirigy alulműködés esetén, valamint, ha túl kevés az ösztrogén szintje (ez klimax során fordul elő legtöbbször).

Rosacea

A rosacea leginkább a középkorú nőket és férfiakat sújtja, ami az arc pillangószerű kipirosodásával, égő érzésével jár az erek tágulata miatt. Később gennyes csomók is megjelenhetnek az érintett területeken. A menopauza során végbemenő hormonális változások gyakran idézik elő a kellemetlen bőrbetegséget, ám tanulmányok szerint kortizolhiány is kiválthatja, ugyanis a probléma fokozza a gyulladásos folyamatokat.

Ezen kívül IR/PCOS is állhat a rosacea hátterében, mivel ekkor a magas tesztoszteronszint miatt a pórusok kitágulnak, és bennük a baktériumok és atkák könnyen elszaporodhatnak, gyulladást genergálva - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Szemhéjon lévő sárgás csomó

Igen zavaró tud lenni, amikor a szemhéjakon a bőrből kiemelkedő, sárgás csomók keletkeznek. Ez a xanthelasma, mely gyakran magas koleszterinszintre utal. A probléma hátterében jellemzően a nem megfelelő életmód áll, ám az is lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés okozza- ez főleg akkor lehetséges, ha diéta és mozgás hatására sem csökkennek az értékek.

Mit lehet tenni?

Amennyiben zavaró bőrproblémája van, érdemes endokrinológus szakemberhez fordulni, ugyanis meglehet, hogy hormonzavar okozza a problémát. Ekkor könnyen előfordulhat, hogy hiába a kozmetikus és a bőrgyógyász alapos kezelése, a panasz nem szűnik vagy pedig folyton visszatér. Hogy kiderüljön, mi is áll a bőrprobléma hátterében, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, elsősorban a TSH, T3, T4, inzulin, tesztoszteron, ösztrogén és a kortizol szintjére fókuszálva. Amennyiben indokolt, úgy a kezelőorvos további vizsgálatokat javasolhat, és ha bebizonyosodik a hormonzavar, úgy legtöbbször gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszűntethetőek/csökkentetőek.

További híreink>>> 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elkötelezett

Mindenki elképesztően kedves, türelmes és szakmailag magas fokon áll. Mind a recepció összes munkatársa, mind a hölgy a vérvételen fantasztikus volt. És láttam, hogy nem csak velem, hanem mindenki mással. Koppány doktornőről ódákat tudnék zengeni, pedig eddig csak egyszer jártam nála. Megkapó az az odafigyelés, elkötelezettség és szakmaiság, amit ő képvisel. Köszönök mindent!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok