Teszt! Tudja meg, vajon önnél is fennáll-e az inzulinrezisztencia gyanúja!

Teszt! Tudja meg, vajon önnél is fennáll-e az inzulinrezisztencia gyanúja!

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.07.19 Módosítva: 2016.07.19
Napjainkban egyre több nő és férfi kapja kézhez a diagnózist, miszerint inzulinrezisztenciában szenvednek, melyet csak egy hajszál választ el a 2-es típusú cukorbetegségtől. Ennek hátterében a genetikai tényezőkön túl a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly áll, tehát erősen életmódfüggő betegségről van szó. Bár gyakran a sikertelen teherbeesés és a menstruációs zavarok hívják fel a figyelmet az állapotra, ennek ellenére sokszor igen általános tüneteket okoz, így az emberek nem is sejtik, hogy náluk is fennállhat a probléma. Az alábbi teszt segítségével azonban megtudhatja, vajon a hétköznapinak tűnő tünetei mögött nem-e IR áll? A teszt értékelésében dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája volt segítségünkre.

Milyen állapotú a bőre?

  1. Kissé száraz vagy normál
  2. Zsíros, pattanásos
  3. Vegyes bőrtípus, a T-vonalban zsírosabb

A menstruációs ciklusom…

  1. Szabályos, kb. 28 napos ciklusok
  2. Rendszertelen, sokszor fordul elő köztes vérzés is
  3. Rövid/hosszú ciklusok, ám rendszeres

Milyen tüneteket észlel étkezés után 2-3 órával?

  1. Jóllakott vagyok és energikus
  2. Fáradt vagyok, álmos és olykor kissé remegek és ideges leszek
  3. Újra éhes leszek, főleg cukrosat kívánok

Van önnek több-kevesebb súlyfeleslege?

  1. Nincs, kifejezetten vékony vagyok
  2. Van, évek óta nem tudok lefogyni
  3. Normál súlyú vagyok, bár van rajtam némi hasi zsír

Mennyire jellemző önre a fokozott szőrnövekedés?

  1. Nem jellemző
  2. Sokat szenvedek az erős, sötét szőrszálakkal, melyek az arcon is megjelennek
  3. A férfiakra jellemző területeken bár nincs, ám a többi részen erősebbek a szőrszálak

Mennyi ideje próbál teherbe esni?

  1. Még csak pár hónapja próbálkozunk
  2. Már több mint egy éve nem sikerül
  3. Több, mint fél éve

Vannak egyéb hormonális problémái?

  1. Nincsenek
  2. Igen, az LH/FSH egyensúlyom felborult és progeszteronhiányom is van
  3. Pajzsmirigy alulműködésem van

 

Kiértékelés

Amennyiben válaszai többsége B, úgy nagy valószínűséggel inzulinrezisztencia áll a panaszok hátterében, ám ha sok C válasz is szerepel, az is felveti a gyanút. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint ezért ezekben az esetekben érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis kezeletlen esetben az IR miatt mind a teherbeesés, mind a fogyókúrák sikertelenek lesznek, ráadásul az állapot akár 2-es típusú cukorbetegséggé kinőheti magát! Szerencsére a probléma személyre szabott diétával, rendszeres mozgással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel orvosolható, így nemcsak egészségesebb lesz, de megszabadulhat a kellemetlen tünetektől is.

 

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok