Pajzsmirigyzavar is állhat a hajhullás hátterében

Pajzsmirigyzavar is állhat a hajhullás hátterében

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.01.04

Bizonyos fokú hajhullás természetes, melynek mértéke függ többek között az időjárástól, stressztől, a kortól és az egyéni hajlamtól. Amennyiben azonban egy-egy fésülködés alkalmával a normálistól több hajszál marad a fésűben, illetve ha úgy vesszük észre, hogy az eddigieknél nagyobb méreteket ölt a hajhullásunk, akkor Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint hormonális probléma is húzódhat a hátterében.

online bejelentkezés pajzsmirigy vizsgálatraMikortól kóros a hajhullás?

Fésülködés, hajmosás közben mindenki tapasztal némi hajhullást. Ettől természetesen nem kell megijedni, hiszen a hajnak különböző növekedési fázisai vannak, melyeknek végén az adott szál kihullik, hogy a helyére egy újabb kerülhessen. Az első fázist anagénnek nevezzük- hajunk több mint 80%-a itt tart-, és ezt a gyorsabb növekedés jellemzi. Ez több évig is elhúzódik, melyet a kb. két hetes katagén fázis követ. Ekkor a hajszál pihen, már nem nő, ám még nem is hullik ki. Az utolsó a pár hónapos telogén fázis az, amikor a haj nyugalmi állapotban van, és egyre inkább kijjebb kerül az irhában, hogy az alatta növő anagén szálnak átadja a helyét. A hajkorona 10-15 %-a van ebben a fázisban.

 

Ezekből az adatokból kiindulva a szakemberek szerint naponta kb. 100 szál hullik ki, mely természetesen bizonyos hatásoktól függően lehet több és kevesebb is. Normálistól eltérő hajhullásról leginkább akkor beszélünk, ha az eddigiekhez képest nagyobb fokú - esetleg csomós- hajhullást tapasztalunk. Amennyiben a panasz nem múlik, úgy érdemes pajzsmirigyzavarra is gondolni, hiszen a betegség gyakran ebben a tünetben nyilvánul meg.

 

Így függ össze a pajzsmirigyzavar és a hajhullás

hajhullás oka lehet pajzsmirigy probkéma is

A hajhullás és a pajzsmirigyzavarok közti kapcsolattal már több tanulmány is foglalkozott. Ezek során bizonyosságot nyert, hogy a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonok (trijódtironin, tiroxin) hozzájárulnak a haj egészségéhez és növekedéséhez, méghozzá úgy, hogy hosszú anagén (vagyis növekedési) fázist biztosítanak. Ebből kifolyólag, ha ezen hormonok szintje lecsökken, úgy hamarabb következik be a hajvesztés (bár a pajzsmirigy túlműködése is előidézheti a panaszt).

 

Pajzsmirigy probléma esetén ráadásul a szervezet a tesztoszteront dihydrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely megtámadja a szőrtüszőket, így a haj gyorsabban hullik ki. Sőt, a hormonális egyensúly felbomlása nem csupán a hajvesztést segíti elő, hanem a szálakat gyengébbé, vékonyabbá és szárazabbá is teszi - mondja Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

 

Ha kezelteti pajzsmirigyzavarát, megszűnhet a hajhullás

A pajzsmirigybetegségek többsége gyógyszeresen sikeresen kezelhető, ám nem árt tudni, hogy legtöbbször a páciensnek élete végéig gondoskodnia kell a megfelelő hormonpótlásról. Szerencsére a kezelés megkezdésével az állapottal együtt járó tünetek, így a hajhullás is megszűnhet. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő /Doktor úr!
6 éve pajzsmirigy beteg lettem! Letrox 125mg gyógyszert szedek. Eddig mindig rendben volt az értékem viszont mostani laboreredményem 12,3mlU/l lett. Mitől lehet az emelkedett érték? Esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszert kell szednem?
Köszönöm szépen a választ!
Szabó Ferencné

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Szabó Ferencné !
A pajzsmirigy hormon laborérték eltolódásában számos dolog befolyásoló tényező lehet. Akár egy nemrégiben lezajlott betegség. Mindenképp szakorvosi konzultáció szükséges, ismerni kell valamennyi pajzsmirigy hormon leletét, esetleg friss ultrahangra van szükség ami a gyulladást jelzi. Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba .

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok