Nem bírja a meleget? Lehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza

Nem bírja a meleget? Lehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2022.06.24

A nyári kánikula mindenkit megvisel- kit kevésbé, kit kissé jobban. A hőség olyan panaszokat okozhat, mint pl. a szapora szívverés, fokozott izzadás, alvászavarok, ám ha a tünetek az enyhülés után sem múlnak el, vagy ha önmagához képest nehezebben viseli az idei nyarat, akkor lehet, hogy betegség okozza a csökkent melegtűrést. Dr. Békési Gábor az Endokrinközpont endokrinológusát a pajzsmirigy túlműködésről kérdeztük.

A nagy kánikulában mind a gyerekek, mind a felnőttek megpróbálnak a lehető leghűvösebb helyre húzódni, hiszen a hőség mindenki közérzetése rossz hatással van. Ráadásul az idővel csökken az ember melegtűrése is. Azonban fontos tudni, hogy a pajzsmirigy túlműködés is hasonló tünetekkel jár, illetve a nyári idő okozta panaszokat még tovább rontja.

A szervezet egészséges működésében igen fontos szerepet tölt be a nyak elülső részén található, pillangóalakú szerv, a pajzsmirigy. Hormonjai (trijodthyroininT3, thyroxin,T4) szabályozzák az anyagcserét, és a normális szinttől lévő eltérés nagy problémákat okozhatnak. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, akkor pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), ha túl sokat, akkor pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis) beszélünk. Ez utóbbi esetben az anyagcsere felgyorsul, amelynek következtében olyan tünetek jelentkeznek, mint a fokozott izzadás, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, álmatlanság, idegesség, menstruációs zavarok és a normál –vagy fokozott- étvágy melletti fogyás, illetve gyakori széklet, hasmenés. Sajnos ezek egy része nyáron betudható a kánikulának, ám ha az enyhülést követően is megmaradnak a panaszok, akkor érdemes pajzsmirigy problémára gyanakodni- mondja Dr. Békési Gábor az Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, mindez a gyermekekre is vonatkozik.

Autoimmun betegség is lehet a hátterében

A pajzsmirigy túlműködés hátterében általában a szerv gyulladása áll, vagy ha túl sok jód van a szervezetben. Továbbá egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór fennállása is okozhatja, aminek jellegzetes tünete a szapora szívverés és a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva/strúma) mellett a szemek kidülledése, exophtalmus. Mindezeken kívül megfigyelhető még hajhullás, csökkent libidó és ingerlékenység is- teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos esetben akár maradandó szívpanaszokat is eredményezhet a betegség, ugyanis ekkor a fokozottabban leterhelt szívnek több oxigénre van szüksége.

Derítse ki, mi okozza, ha nem bírja a hőséget

Amennyiben az említett panaszokat észleli, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a vizsgálat után először vérvétel útján ellenőrzi a TSH, T3, T4 értékeit, valamint ultrahanggal megvizsgálja pajzsmirigy szerkezetét, nagyságát. Mindezt kiegészítheti izotópos vizsgálattal is.

Amennyiben a szerv túlműködését diagnosztizálja az orvos, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelést ír elő, ám tartós esetben izotópos terápiára (gyermekeknél nem) vagy műtétre lehet szükség. Ennek során a pajzsmirigy egy, vagy nagyobb részét eltávolítják, és ennek következtében csökken annak hormontermelése.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
50 éves nő vagyok. A TSH értékem 4,8976. Anti TPO 264. A pajzsmirigy UH-n inhomogén szerkezetet állapítottak meg, kis göbökkel. Magas a koleszterin szintem. Nehezen tudom tartani a súlyomat, állandó székrekedésem van, sokat fáj a fejem, rosszul alszom, gyakran van szapora pulzusom, néha még éjjel is felébredek rá. Hullik a hajam, száraz a bőröm. Mostanában az arcom is fel van puffadva, a szemem körül. Ön szerint érdemes felkeresnem egy szakorvost? Fog már velem foglalkozni? Vagy arra kell várni, hogy a TSH még magasabb legyen?
Köszönöm szépen!
Eszter

Kelemen Edina
Kelemen Edina egészségügyi asszisztens
Kedves Fata Eszter !
Mindenképp javasolnám , hogy konzultáljon szakorvossal panaszairól . A meglévő leletei és az összetett tünetekkel kapcsolatban, amelyek a mindennapjait is kedvezőtlenül befolyásolják.
Nem kell várnia, amikor endokrinológus szakorvostól segítséget tud kapni a panaszok változásában . A hajhullás nagyon szépen kezelhető, illetve , hogyha a pajzsmirigy értékek is megfelelő tartományba kerülnek az erős szívdobogásérzés, magas pulzus , rossz közérzet is szépen tud csökkenni.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK