Mikortól számít kórosnak az inzulin és a vércukor érték?

Mikortól számít kórosnak az inzulin és a vércukor érték?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2024.04.23

Az inzulinrezisztencia kifejezés lassan beépül a köztudatba, de sokan még mindig nem tudják, pontosan miről is van szó, mikor beszélünk IR-ről, és mikor cukorbetegségről.

Mivel ez a betegség igen sok embert érint, ráadásul jellemzően nem egymagában jelentkezik, így dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa összegzi, miben is áll maga a betegség, és milyen értékeket tekintünk kórosnak a vizsgálatok során.


Endokrinközpont szolgáltatásai IR és cukorbetegség kezelésére:

  • Endokrinológiai szakorvosi vizit
  • Cukorterhelés 2-3-4-5-6 pontos, inzulin szintekkel
  • Labor vizsgálatok
  • Dietetikai szolgáltatás
  • Mozgásterápia

IR vagy cukorbetegség

A cukorbetegség ma már nem ismeretlen igazán senki előtt sem, hiszen találkozhatunk vele lépten-nyomon. Ennek egyik oka, hogy a táplálkozásunk nem megfelelő, ráadásul a mozgásszegény életmód, és az örökletes és szerzett betegségek is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelése szenved hibától. A betegség kialakulhat inzulin hiány, vagy rezisztencia miatt is. előbbi esetben nem termel elegendő – vagy semennyi – inzulint a hasnyálmirigy, míg utóbbi esetben egyes sejtek nem képesek megfelelő mennyiségű cukrot felvenni, mivel inzulinérzékenységük csökken.

Az inzulinrezisztencia, mint betegség tulajdonképpen tekinthető a cukorbetegség előszobájának is, de még nem az. Ebben az esetben az inzulintermelés megvan, a hasnyálmirigy dolgozik, de a sejtek inzulin érzékenysége romlik, így nem jutnak elegendő cukorhoz, vagyis éheznek. Hogy a szervezet kompenzálja a problémát, a hasnyálmirigy inzulintermelése fokozódik, így ugyan a sejtek fel tudják venni a magfelelő mennyiségű cukrot, de hosszabb távon ez már gondokat okoz. Az idővel ugyanis a hasnyálmirigy kimerül, az inzulintermelés lelassul, így pedig az IR cukorbetegségbe fordul. 

Online Bejelentkezés

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Tünetek

Egyes esetekben az IR tünetei nem feltűnőek, éppen ezért sokszor a betegek nem is gondolnak arra, hogy problémájuk szervi eredetű. Ilyenek a túlsúly, és a folyamatos sikertelen fogyókúrák, a rohamszerű álmosság, ami étkezések után 2-3 órával jelentkezik, illetve például a hirtelen édesség éhség. Más tünetek jobban felismerhetők, mint a bőrön jelentkező sötét, szemölcsös elváltozások, a rendszertelen menzesz, hajhullás, problémás bőr, és a teherbeesés elmaradása és az indokolatlan testsúly gyarapodás. Ám sajnos ezek a tünetek egy sor más betegséghez is tartozhatnak, így az IR felismerése igen nehéz.

Abban az esetben, ha a tüneteket észleli, érdemes orvoshoz fordulni, aki vércukor terheléses vizsgálatát írhatja elő. Ebben az esetben éhgyomorra glükóz szirupot kell fogyasztani, mely után vért vesznek több alkalommal is (0, 60, és 120 perces időintervallumokban), majd az értékek alapján a szakember diagnosztizálhatja a betegséget.inzulinrezisztencia vizsgálat, endokrinkozpont

Mik a jó, és mik a problémás értékek?

A laboreredményeket természetesen a betegek maguk is át szokták nézni, és sokszor jutnak téves megállapításokra. Fontos tudni, hogy minden adat, amit az értékeléshez használnak egy ajánlás, vagyis nagyátlagban igaz. Ám minden beteg egyedi, és más kórképeik, egyedi jellemzőik az értékeket befolyásolhatják, vagyis a kiértékelés minden esetben a szakember feladata.

A vizsgálatot reggel és és legkésőbb 10h-i indítással, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.

Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a WHO adatai alapján a vércukor éhgyomri értéke (0’VC) 3.9- 6 mmol/l közötti értékek esetén normális. Abban az esetben, ha a 0’vc 6,1 és 7 közé esik, akkor felmerülhet IR, illetve az IGT (csökkent glukóz tolerancia) lehetősége. Ha az érték 7 mmol/l, vagy a feletti, akkor (természetesen nem egy mérés alapján) részletes kivizsgálás is szükséges cukorbetegség irányába.

A vércukor adatok mellett az inzulinértékek is mérvadóak, az ezek alapján számolt arányok döntőek az IR szempontjából. Az éhomi inzulinszint (0’INS) akkor kóros, ha 25 µU/ml feletti, míg a 120 perces érték 45 µU/ml felett jelez problémát.

A két adat – vagyis a vércukor, és az inzulinszint – képletbe helyezve megadja a HOMA – Indexet, ehhez mindenképpen az éhomi értékekre van szükség: éhomi vc X éhomi INS/22,5. Ezt az adatot akkor tekinthetjük kórósnak, ha az eredmény 4.4 feletti. Amennyiben az érték 2,5-4,0 közötti, akkor a 0 perces inzulin érték 2,5-szerese már az inzulinrezisztencia fenn álltát támogatja.

Az adatokat laikusként is láthatjuk, ám azokból következtetéseket levonni elhamarkodott döntés lenne. Ezek az adatok ugyanis vezérfonalak, mellettük több tényező is befolyásolhatja a végleges diagnózist, így a kiértékelést mindenképpen bízzuk szakemberre!

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!!!

A következő problémával fordulok önhöz, idén márciusban csontritkulást diagnosztizáltak nálam, mivel már 4-5 éve nehezen tudok járni, illetve súllyal menni, lépcsőzni. Ezzel a problémámmal reumatologús szakorvoshoz fordultam ahol labor vizsgálat kimutatta, hogy a csont kálcium tartalma megfelelő, a foszfát(0,58) alk.foszfát 612. A \"D\" vitamin beépülése a csontba elindult, de nem megfelelő. A Parat hormon(112). Ezért kaptam beutalót izotóp(pajzsmirigy illetve mellékpajzsmirigy) vizsgálatra, aminek sajnos időpontja október közepe. Ezekkel a problémákkal endokkrinológiai osztályra utaltak ambulánsan. A kérdésem az lenne, hogy tudna-e segíteni a problémáimon, illetve mi lehet a probléma forrása???!!!!!


Köszönettel: gaboroo

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves érdeklődő!
A mellékpajzsmirigy rendellenesség valószínűsíthető,de a pontos ok tisztázása is fontos, mely az izotóp vizsgálattal részben tisztázható.
Személyesen szívesen segítek, a rendelésemen.
Üdvözlettel:
dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes, megértő

"Bérczy Doktornő mindig kedves, türelmes, megértő. Alapos válaszokat ad a kérdéseimre. A legjobban azt szeretem, hogy nem a "betegségemet kezeli, hanem ENGEM!!!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK