Az állandó fáradtság és a fokozott étvágy a cukorbetegség korai tünetei is lehetnek

Az állandó fáradtság és a fokozott étvágy a cukorbetegség korai tünetei is lehetnek

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.12.02 Módosítva: 2017.08.09
A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, pedig az idejében megkezdett kezelés akár életmentő lehet. Bár sokszor semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, ám lehetnek olyan hétköznapi panaszok, melyeket érdemes komolyan venni, ugyanis a diabetes korai tünetei lehetnek. Hogy melyek ezek, azokat dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa sorolja fel.

Éhség es fáradtság

A fokozott étvágy és az állandó fáradtságérzés több hormonális problémára is utalhat (pl. pajzsmirigyzavarra), ám nem ritka, amikor cukorbetegség húzódik mögöttük.  A bevitt táplálékokat ugyanis a szervezet glükózzá alakítja, ami lényegében a szervezet üzemanyaga. Ehhez a folyamathoz azonban megfelelő mennyiségű inzulinra van szükség, így ha nem termelődik belőle elegendő, vagy ha a sejtek valamilyen oknál fogva rezisztenssé válnak a hormonra, akkor a glükóz nem képes a sejtekhez jutni. Mivel ebben az esetben a szervezet nem jut elegendő energiához, krónikus fáradtság lép fel. Ráadásul a test érzékeli, hogy nincs elegendő vércukor a sejtekben, ezért erre a problémára fokozott étvággyal reagál.

Szomjúság/fokozott vizelési inger

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a fokozott szomjúság, ebből adódóan sok folyadék fogyasztás, aminek következménye a gyakori vizelési inger. Átlagosan egy egészséges ember naponta 4-7 alkalommal ürít vizeletet, ám diabetes esetén a beteg lényegesen többször látogatja meg a mellékhelyiséget. A vérben felhalmozódott cukortól a vesék fokozott vizelet-elválasztással reagálnak (veszélye, hogy ez hosszútávon komoly vesebetegséghez vezethet). A dehidratációra a szervezet fokozott szomjúságérzettel válaszol, ami egy ördögi kört indít el a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés közt.

Száraz ajkak es viszkető bőr

A magas vércukorszint következtében a vizelettel ürülő nagy mennyiségű cukor sok folyadékot von el a szervezettől, hogy több vizeletet tudjon kiválasztani, a fellépő dehidratáció az egész testet érinti. Éppen ezért gyakori, hogy a betegek ajka és bőre kiszárad, húzódik, ami viszketéssel jár - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Homályos látás

A homályos látással a legtöbben első körben a szemészetet keresik fel, ami természetesen érthető, ám érdemes utánajárni, hogy nem húzódik a hátterében esetleg cukorbetegség. A magasabb glükóz szint miatt ugyanis eleinte a szemlencsék megduzzadnak, ami homályos látást eredményez. Jó hír azonban, hogy ha időben megkezdődik a kezelés, úgy a panasz megszűnik. Ám ha hosszabb időn keresztül fennáll a probléma, akkor a szem ereinek károsodása miatt komolyabb és tartós szemészeti zavarok alakulhatnak ki.

A 2-es típusú cukorbetegség későbbi tünetei

  • Gyakori gombás fertőzések
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Végtagfájdalom, zsibbadás
  • Idegi károsodások
  • Veseproblémák
  • Látásromlás

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok