A PCOS nem csak a nőiességet teszi tönkre, a babáról is lemondhat miatta

A PCOS nem csak a nőiességet teszi tönkre, a babáról is lemondhat miatta

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.05.26 Módosítva: 2016.05.26
Sajnos a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma sokak számára nem ismeretlen fogalom, hiszen ezzel a betegséggel küzdenek évek óta. Sokan azonban még a mai napig sem tudják, hogy a meddőségük, a rendszertelen ciklusuk, vagy éppen a zsíros, pattanásos bőrük hátterében ez a betegség áll. De miért vezet a PCOS meddőséghez? A témában dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

Mi az a PCOS?

A policisztás petefészek betegség egy, a hormonháztartás elcsúszása miatt létrejövő betegség. Ilyen esetekben a férfi nemi hormonok, vagyis az androgének túl magas szintjéről beszélhetünk.

A női szervezetben is találhatóak férfi nemi hormonok, melyek az egészséges működés alapelemei. Azonban a mennyiségük nem mindegy, hiszen megemelkedett szintjük változásokat indít el a szervezetben. A fiúk, nemi érésük során ezeknek a hormonoknak köszönhetik a magasabb termetet, az izmosabb testet, a mély hangot, a mellkas, arc szőrösödését, valamint ezeknek köszönhető az is, hogy a férfiak bőre jóval zsírosabb, mint a nőké. Ez azt is jelenti, hogy ha a nő szervezetében növekszik meg az androgének aránya, akkor ezek a változások ott is elindulnak. Mivel mennyiségileg szerencsére azért annyi nem termelődik ezekből a hormonokból, mint a férfiaknál, így a hatások sem annyira erőteljesek, az azonban nem jelenti azt, hogy ne mutatkoznának tünetek:

-          Súlyproblémák, elhízás

-          Hajhullás, akár kopaszodás

-          Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen is

-          Zsíros, pattanásos, aknés bőr

-          Rendszertelen, akár kimaradó menzesz

-          Rendszertelen, akár hiányzó peteérés

Miért okoz meddőséget?

A női nemi érés alapfeltétele a megfelelő női nemi hormon jelenléte. Ezek az anyagok felelősek többek között a nemi jellegek kialakulásáért, de emellett a belső folyamatokat is szabályozzák, mint a menzesz, a peteérés, a beágyazódás, stb.

Abban az esetben, ha a férfi nemi hormonok mennyisége megnő, ezzel együtt a nők szervezetében a progeszteron szintje csökken. Ez egyrészt megemelkedett inzulinszintet is eredményez, mely sajnos az inzulinrezisztencia kialakulását is eredményezi. Másrészt a női nemi hormon alacsony szintje beleszól a ciklus alakulásába is. a menzesz rendszertelenné válhat, esetleg ki is maradhat. Azonban nem csak a vérzéssel, hanem a peteéréssel is lehetnek problémák. A hormon alacsony szintje ugyanis a peteérés elmaradását, vagy rendszertelen voltát is eredményezi, aminek hatására a petefészekben nem megfelelően beért, ki nem repedt tüszők cisztákká, kis folyadékkal telt képletekké alakulnak, mely további akadályokat állít a megfelelő peteérés útjába.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, hogy a meddőség kialakulása talán a legijesztőbb tünete ennek a betegségnek. Az oka egyszerű: ha nem jól, vagy egyáltalán nem történik meg a peteérés, illetve a menzesz is elmarad, akkor egyszerűen nem jöhet létre a petesejt spermiummal való egyesülése, ami azt jelenti, hogy a pár a gyermekáldásra hiába vár. Ezen pedig csak akkor lehet változtatni, ha alaposan kivizsgálják mindkét felet, és az olyan problémákat, mint a PCOS is, kezelik.

Hogyan kezelhető a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma ma már egy jól kezelhető betegség, bár sajnos a folyamatot meglehetősen bonyolulttá teszi a kísérő betegségek – mint az IR – megjelenése. A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, melyről alapos kivizsgálás után az endokrinológus határoz. Szélsőséges esetekben sajnos hosszú ideig tartó gyógyszerezés, esetleg műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelő életmóddal a gyógyulás felgyorsítható, és az újbóli kialakulás is elkerülhető. Ez azt jelenti, hogy a kezelés szerves része a megfelelő táplálkozás, és a rendszeres mozgás beiktatása a beteg életébe!

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok