A nem javuló magas vérnyomás a cukorbetegség kísérője is lehet

A nem javuló magas vérnyomás a cukorbetegség kísérője is lehet

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.12.15 Módosítva: 2017.08.09
A magas vérnyomás terápiájának kulcsa az életmódváltáson kívül a gyógyszeres kezelésben rejlik. Igen ám, viszont az esetek egy részében hiába tesz meg a beteg mindent, az értékei nem kerülnek a normál tartományba. Érdemes tudni, hogy a hipertónia mellett gyakran felderítetlen 2-es típusú cukorbetegség áll. A témáról dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Rezisztens hipertónia

Magas vérnyomásról 140/90 Hgmm feletti értékek esetén beszélünk, és nagy veszélye, hogy ha az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor az erek jelentős mértékben károsodhatnak, melynek következtében a szívinfarktus, illetve a stroke rizikója lényegesen megnő. Kezelésében elsődleges szerepe a gyógyszeres terápiának van, melyet kiegészít a só-és koleszterinszegény diéta és a rendszeres testmozgás. A terápia rezisztens hipertónia mögött gyakran szekunder okok állnak (pl. veseartéria szűkület, hormonzavar).

2-es típusú cukorbetegség, mint a hipertónia kísérője

A cukorbetegség igen alattomos kór, hiszen legtöbbször lappangva, komolyabb tünetek nélkül alakul ki. Éppen ezért gyakran a beteg egyéb problémái miatt derül fény az állapotra. Ilyen zavar lehet például a nem javuló hipertónia. A magasvérnyomás és a cukorbetegség gyakran jár együtt, melynek oka lehet egyrészt a diabetes miatt bekövetkezett metabolikus változások, másrészt a cukorbetegségből adódó érfal- és vesekárosodás.

Ezért a hipertónia kivizsgálása kapcsán érdemes szénhidrát anyagcserezavar irányában szűrést végezni - javasolja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Amennyiben bebizonyosodik a 2-es típusú cukorbetegség fennállása, úgy a magas vérnyomás terápiája mellett a diabetest is kezelni szükséges, mivel a két betegség együttes jelenléte még inkább fokozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Gyógyszer, diéta és mozgás a hosszú élet kulcsa

Mind a cukorbetegség, mind a hipertónia kezelésében nagy szerepe van a gyógyszeres terápiának, valamint az életmódváltásnak. Azonban azt érdemes tudni, hogy mindkét állapot folyamatos kontrollt és utánkövetést igényel, hiszen megeshet, hogy az addigi terápia  megváltoztatására van szükség, mely a páciens az aktuális klinikai állapotának a függvénye.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok